Проектът на ГЕРБ за нова Конституция е тупане на топката и хвърляне на прах в очите на хората. Това заяви пред бТВ проф. Огнян Герджиков, бивш служебен премиер, шеф на парламента и преподавател по право.

"Нищо не налага промени в Констиуцията. Няма нужда от нова Конституция, аз наистина съм изумен. Какви толкова кардинални промени стават, че да трябва нова Конституция, а не промяна в действащата?! Как си позволяват по този аматьорски начин да действат", попита Герджиков.

Той коментира идеята за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120:

"Това за хората вероятно звучи добре - "тези хрантутници"... Но тези хора замислят ли се, че това е представителство на народа", заяви Герджиков.

И припомни, че ако депутатите са 120, за приемане на закон ще са достатъчни 31 човека.

"Колко лесно могат да бъдат облъчени да приемат закони от тези, които имат нужда от една или друга законодателна промяна? Много е популистко... Би могло да се мисли за някаква редукция, но двойно да се намалят - не е добро решение", заяви Герджиков.

Според него няма причина президентът да не назначава и тримата големи в съдебната система (една от идеите на ГЕРБ, б.р.), тъй като неговите правомощия и без това не са големи.

Герджиков смята обаче, че може да се обсъди намаляването на мандата им от 7 на 5 години.

Той заяви, че е било обидно и това, че проектът за нова конституция е бил с граматически грешки.

"Смятате ли, че тези, които са подписали Конституцията, всички са я чели? Това е партийната повеля. Това е масовата практика", каза още Герджиков. 

Според него законодателите често проявяват невежество. Като пример той даде приетия наскоро закон за абсолютната давност.

"Най-лошото в изборния закон е, че преди всеки избор, няколко месеца преди това правим промени. Защо? Помислете го, направете го и да действа десетилетия", каза още Герджиков.

Според него на протестите има "млади хора с чисти помисли", но не всички са такива.

Клуб Z