Още не мога сам да си налея вода или да взема телефона, но до неотдавна не можех да разговарям и да разпознавам хората. Това разказа Алексей Навални в профила си в "Инстаграм", като за пръв път описа какво е преживял след отравянето му в Русия на 20 август. Според няколко западни специализирани лаборатории покушението срещу него е извършено с бойно нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", създадено в бившия СССР.

"Дайте да ви разкажа как се възстановявам. Това вече е ясен път, макар и дълъг. Всички текущи проблеми като това, че телефонът е безполезен като камък в ръцете ми, а да си налея вода е цяла атракция, в същността си са пълни глупости", започва разказа си руският опозиционер.

"Обяснявам - съвсем доскоро не разпознавах хората и не разбирах как да говоря. Всяка сутрин идваше лекар и ми казваше: Алексей, донесъл съм дъска, дай да измислим каква дума да изпишем на нея. Това ме докарваше до отчаяние, защото макар напълно да разбирах какво иска лекарят, не разбирах откъде да намеря думи. На кое място в главата възникват? Къде да намеря думата и да направя така, че тя да означава нещо? Всичко това беше абсолютно непонятно.

Впрочем, не знаех и как да изразя отчаянието си и затова просто мълчах. При това ви описвам по-късен етап, който сам си спомням.

Сега съм човек, на когото му треперят краката, докато върви по стълбите, но който поне си мисли: "О, ами това е стълба! Хората се изкачват по нея. Изглежда ще трябва да потърся асансьор. А преди това просто стоях тъпо и зяпах."

В заключение с нотка хумор Навални пише:

"Така че тепърва предстои да решавам много проблеми, но потресаващите лекари от университетската берлинска клиника "Шарите" решиха главния. Превърнаха ме от "технически жив човек" в това, което има всички шансове отново да стане Висша Форма на Същество от Съвременното Общество - човек, който умее бързо да разглежда "Инстаграм" и без да се замисля разбира къде да поставя like."

Дневник