В събота полицията за борба с безредиците задържа стотици жени, вкарвайки много от тях във фургони, докато протестиращите от опозицията преминаха през столицата на Беларус Минск с искане за прекратяване на управлението на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

Жените бяха ловени от полицаи в черни и маскировъчни униформи, както и от служители в необозначени униформи цвят каки, както и цивилни служители с маски.

Полицията блокира жените и започна да ги тегли в полицейски фургони, докато стояха със завързани ръце, задържайки бързо стотици, видя журналист от Франс прес. Полицията вдигна някои жени във въздуха, за да ги отнесат.

Около две хиляди жени участваха в „Искрящия марш“, носещи лъскави аксесоари и носещи червено-бели знамена на протестното движение.

Маршът беше последният от поредица от изцяло женски протести, призоваващи Лукашенко да напусне след оспорваната му победа на изборите миналия месец.

Твърденията за полицейско насилие и изтезания на задържани след изборите накараха Европейския парламент да призове за санкции срещу Лукашенко и други членове на неговия режим.

В изявление, публикувано преди похода, Светлана Тихановская, която избяга в Литва, похвали “смелите жени на Беларус”.

“Те маршируват, въпреки че са постоянно застрашени и подложени на натиск”, каза тя.

Участниците в акции скандираха лозунги като “Махайте се, вие и вашите спецполицаи!” и “Ние вярваме, че можем да спечелим!”

Един от плакатите гласеше: „Нашият протест има женско лице“, препратка към заглавието на популярна книга на белоруската носителка на Нобелова награда Светлана Алексиевич, която подкрепи каузата на опозицията.

Сред задържаните в събота беше Нина Багинская, 73-годишна активистка, която се превърна в едно от най-известните лица на протестното движение, известна със своите смели лудории, която често става обект на скандиране “Нина! Нина!”.

Полицията отне знамето и цветята, които носеше, докато я натикаха във микробус, но малко след това я пуснаха пред полицейско управление.

Групата за права Viasna публикува онлайн списък с имена на 217 жени, задържани в Минск, като заяви, че списъкът се актуализира.

Полицията все още не е дала информация за броя на задържаните./БГНЕС