След като вчера се разпространи информация, че още един турски гражданин е бил експулсиран в южната ни съседка, днес МВР излезе с официално съобщение до медиите, в което признава, че той е изведен от страната, но по Споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Турция. От вътрешното министерство уточняват, че не може да се говори за експулсиране и депортация.

За случая се разбра от публикация във "Фейсбук" на евродепутата Иво Христов (БСП). Той уточнява, че 39-годишният Селяхатин Юрюн, когото определя като политически беглец, е активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере и е трябвало да бъде освободен на 18 септември от затвора в Казичене, а на 29 септември да се яви в административния съд на дело за бежански статут.

Не така стоят нещата обаче според МВР. От вътрешното министерство твърдят, че Юрюн е изтърпявал ефективна присъда от 9 месеца в български затвор. На 18 септември от "Главна дирекция "Гранична полиция" са се задействали "спрямо пребиваващия незаконно на територията на Република България чужд гражданин Селехаттин Юрюн" с цел да го върнат на Турция като страна на произхода му.

От МВР уточняват, че процедурата по връщането на турския гражданин в южната ни съседка е започнала на 2 септември, когато във ведомството е получено писмо от Министерството на правосъдието, че Юрюн ще бъде освободен от затвора на 18 септември.

"След извършени справки в информационните масиви на МВР е установено, че лицето е с отказан статут на бежанец и с наложена административна мярка "връщане до страна на произход" от 18 декември 2019 г. В структурите на МВР не е постъпвала допълнителна информация за промяна в статута на чуждия гражданин Юрюн. В тази връзка Главна дирекция "Гранична полиция", като компетентен орган по изпълнението на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, и предвид на това, че не съществуват пречки от правен характер, създаде необходимата организация незабавно след освобождаването на Селехаттин Юрюн от затвора той да бъде изведен извън общите граници на Европейския съюз", пише в съобщението на МВР.

По данни на "Сега" Юрюн оспорва отказа по Закона за убежището и бежанците да му бъде предоставена международна закрила, като се е очаквало на 29 септември да се яви в административния съд на делото за бежанския му статут.

От МВР уточняват, че след сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция, от 2016 г. досега само от България са били изведени 431 души, които са пребивавали незаконно на територията на страната.В началото на седмицата германското списание "Шпигел" пусна свое разследване, позоваващо се на секретни съобщения от турското посолство в София. Според него българското правителство и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара.

В разследването се посочва депортирането на Абдула Бююк. Той е бил издирван от Анкара заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен, като е бил предаден на турските власти през август 2016 г.

Дневник