Затварянето на училищата трябва да е най-крайната възможна мярка за справяне с коронавируса - това бе препоръката на СЗО преди началото на учебната година по света. Засега държавите се придържат към нея, не на последно място, заради тежките ефекти, които дистанционното обучение може да има върху децата. Ето как стоят нещата в няколко европейски държави, в САЩ и в Израел, който миналата седмица върна строгите ограничения.

Франция

Въпреки че броят на регистрираните всеки ден случаи отново удря рекорди и мерките в градовете се затягат, френското правителство реши да облекчи правилата в училищата, които отвориха в началото на септември. В първите две седмици 81 училища и 2100 отделни класа бяха поставени под карантина.

Здравният министър Оливие Веран коментира, цитиран от The Local, че опасността децата да се заразят едно друго или да пренесат вируса върху родителите си е толкова ниска, че не си струва училища да се затварят при регистрирано само едно инфектирано дете.

Новите протоколи все още не са обявени официално, но здравният министър уточни, че мерките няма да са същите, ако има повече заболели деца. Правителството иска учебната година да е "възможно най-нормална".

Италия

Италианските училища отвориха на 14 септевмри, някои с намалени часове, други - с онлайн уроци по някои предмети. Учениците над шестгодишна възраст са длъжни да носят маски и в стаите; родителите бяха помолени да им мерят температурата редовно и да не ги пускат на училище, ако тя е повишена. Властите обаче очакват увеличаване на заболяевамостта.

При случай на зараза училището трябва да дезинфекцира всички места, където заболелият може да е бил, и да събере списък с контактните лица. Здравните власти ще се свържат с лицата в списъка и ще ги привикат на тест.

Регионалните здравни инспекции ще вземат решение дали да се налага карантина на класа или на цялото училище. Властите се надяват да запазят институциите отворени, но за всеки случай ще се взима решение поотделно.

Великобритания

В четири от всеки пет училища в Англия учениците са принудени да си стоят по домовете, понеже нямат достъп до тестове, показа проучване на Националната асоциация на директорите, цитирано от "Гардиън".

Чуваме едно и също от членовете ни в цялата страна: невъзможността хората да се тестват, ако проявят симптоми, поражда хаос", коментира генералният секретар на асоциацията Пол Уайтман.

Едва две седмици след отварянето на училищата, 25 хил. учители само в Англия са принудени да се самоизолират, тъй като нямат достъп до тестове, показват проучвания.

Германия

Епидемиолозите предпазливо изразяват оптимизъм повече от месец след началото на учебната година, пише в. "Вашингтон пост". В първата седмица имаше 31 клъстера - общо 150 случая, показват данните на Института "Роберт Кох", 41 училища в Берлин бяха засегнти в първите две седмици. Но в самите училища преносимостта на вируса е ниска и макар че броят заразени расте, според експертите това не се дължи на присъственото обучение.

САЩ

Държавните училища в Лос Анджелис и Чикаго преминаха изцяло към обучение онлайн, а Ню Йорк отложи началото на занятията и избра смесен подход - и присъствени, и дистанционни уроци. Това стана след протест на учители срещу плана за връщане в училище, който според тях не гарантира безопасност.

Виртуални занятия вече има, но присъствените часове бяха отложени за 21 септември за учениците, които избират този вариант на обучение. Сега при новото отлагане децата в началните училища ще се върнат на училище на 29 септември, а в прогимназиите и гимназиите - на 1 октомври.

В понеделник само децата в предучилищна възраст и учениците със специални потребности ще подновят присъствените занятия.

Израел

Израел, който беше образец в справянето с кризата, наложи втора карантината миналата седмица. Образователната система беше скоропостижно затворена, след като шефът на израелския национален оперативен щаб за борба с коронавируса Рони Гамзу отдаде увеличението на случаите в Израел на децата в училище, в частност на тези на възраст от десет години нагоре. Експерти посочиха като причина и системата за установяване на контактни лица, която според тях е недостатъчно ефективна.

Броят на новозаразените е особено голям сред арабската и ултраортодоксалната общност, в които често явление е големи семейства да живеят заедно в тесни жилища и в които имаше документирани случаи на масови прояви, включително молитви и сватби, в нарушение на въведените от здравното министерство ограничения.

Дневник