Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в понеделник, че подкрепя кандидатурата на президента Доналд Тръмп за нов мандат, защото опонентите му от Демократическата партия налагали "морален империализъм" на света, който нелиберални лидери като него отхвърляли.

"Залагаме на победа на Доналд Тръмп, защото добре знаем американската дипломация, когато управляват демократи, основана на морален империализъм. Бяхме принуждавани да ги следваме, но не ни харесваше, не искаме това да се повтаря", написа Орбан в статия.

Подобни изявления, особено от ръководител на правителство, са необичайни в международните отношения, тъй като се възприемат като намеса във вътрешните работи на страната, която гласува.

"Ройтерс" обяснява, че премиерът е пред сериозно предизвикателство към 10-годишното му управление година и половина преди редовните парламентарни избори. Страната вече понесе икономически щети от началото на пандемията и се подготвя за удара от втора вълна.

Ако Тръмп изгуби изборите, а ЕС се договори за някакъв ефективен механизъм за обвързване достъпа до еврофондове с върховенството на закона, това също ще е удар по режима на Орбан.

Според статията му за проправителствения вестник "Модяр Немзет" изборите в САЩ на 3 ноември ще бъдат решаващи за международния либерален елит, който си бил поставил за цел унищожаване на християнските консерватори в Европа.

"Те се подготвят за решаваща битка през 2022 г., подкрепена от международните медии, брюкселските бюрократи и НПО, маскирани като граждански организации. Време е и ние да се подготвим за сражение", пише още Орбан.

Той обявява още, че Унгария и други страни от Централна Европа трябва да поставят икономическата ефективност пред политиките на ЕС като "климатичните цели, доведени до абсурдност, социална Европа, общ данъчен кодекс и мултикултурно общество".

Той заплашва с вето идеята средствата на ЕС, събрани предимно от данъкоплатците на богатите страни в съюза, да се дават срещу спазване основни принципи на демокрацията - според него това било по-правилно да се нарича "върховенство на изнудването".

Резултатът от действието на такъв механизъм щял да се определи от това кой ще наследи Ангела Меркел в Германия след оттеглянето ѝ от поста след изборите след година.

Дневник