417 семейства, които отглеждат деца, записани в 8 клас, до момента са одобрени за еднократна помощ от 250 лв. Общо подадените заявления засега са 514, като документи се подават до 15 октомври, съобщиха от Регионалната дирекция по социално подпомагане в Шумен.

Дирекциите в областта са приели и 717 заявления за еднократна помощ за деца, записани в първи клас за учебната 2020/2021 г., като до момента одобрените са 623 семейства с 639 деца, останалите документи се обработват, както и се приемат други до 15 октомври.

Изискванията за помощите, както за осмокласници, така и за първолаци са идентични, като са обвързани с посещение на училище. Еднократната помощ е в общ размер на 250 лв. и се изплаща на два пъти - след влизане в сила на заповедта за отпускането й и в началото на втория учебен срок. Условието е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв. Ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия, семейството трябва да върне средствата, припомнят от Регионалната дирекция.

Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Еднократната помощ за осмокласници се предоставя за първи път от Дирекциите за социално подпомагане и за поредна година за първолаци. За миналата учебна година са отпуснати средства в помощ на първокласниците на 838 семейства с 854 деца.

ШУМ.БГ