По повод Световния ден на туризма идната неделя на 27 септември са предвидени за шуменци и гости на града два безплатни тура с лицензиран екскурзовод по определен маршрут из Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Шумен. Организатор на проявата е Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“.

Двата тура ще се проведат в 10.30 часа и в 15.30 часа в неделния ден. Сборният пункт за желаещите да се включат в обиколките е пред паметника на Димитър Благоев на пл. „Кристал“. Маршрутът включва бул. „Славянски“, Казанджийската улица и пл. „Оборище“. Продължителността на туровете е 2 часа с максимален брой от 15 участници като не се изисква предварително записване, уточниха организаторите.

Участниците в обиколките ще имат възможността да се пренесат в атмосферата на някогашния Шумен от края на ХІХ и началото на ХХ в., да се запознаят с интересната архитектура на фамилни сгради, да ги оценят като историческо наследство и да чуят любопитни истории, свързани с тях.

След обиколките желаещите могат да посетят възрожденското кафене „Куфатария“ в двора на къща „Д-р Верби“ и да опитат кафе на пясък и бяло сладко. Децата пък ще имат възможност да се позабавляват с игри от времето на своите прапрабаби.

ШУМ.БГ