Сеул поднови присъствените занятия

Училищата в Сеул подновиха днес присъствените занятия - за първи път от около месец, след като дневният брой заразени с коронавирус намаля до най-ниските стойности от средата на август, предаде "Ройтерс".

Ще се използва смесена система на обучение - и с присъствени занятия, и с онлайн уроци, за да се ограничи броят на хората, присъстващи физически в училищата в един и същ момент.

По-рано тази година Южна Корея успя да овладее ситуацията с вируса и да избегне въвеждане на общонационална карантина, но случаите на заразяване в една от религиозните общности и на политическа проява през август доведоха до най-голямото разпространение на заразата в страната и накараха властите да въведат мерки за спазване на социална дистанция. Много училища затвориха на 26 август, въпреки че на част от гимназистите бе разрешено да продължат да учат присъствено.

Тадж Махал отвори

Прочутият индийски монумент Тадж Махал днес отново отвори врати за посетители след шестмесечно прекъсване, информира Би Би Си.

Комплексът бе затворен през март, когато Индия наложи строги карантинни мерки в борба с разпространението на коронавируса. Това е най-дългото затваряне в историята му.

Тадж Махал сега ще приема само по 5000 души дневно при строги мерки за безопасност предвид увеличаването на случаите на COVID-19 в Индия, която днес съобщи за близо 87 000 новозаразени.
Преди пандемията една от най-големите туристически атракции на Индия бе посещавана от около 20 000 души дневно.

Мраморният мавзолей от XVII век е построен от император Шах Джахан в памет на любимата му Мумтаз Махал.

Китайски гражданин и посетител от Делхи бяха сред първите, които влязоха в историческия паметник при отварянето му днес сутринта, допълва "Ройтерс".

Билети се продават единствено онлайн, като за първия ден са били купени едва 300.

Чешкият здравен министър подаде оставка

Министърът на здравеопазването на Чехия Адам Войтех съобщи днес на брифинг в Прага, че напуска поста, предаде ТАСС. Той каза, че е връчил молбата си за оставка на премиера Андрей Бабиш, увери, че е полагал максимални старания в своята работа, и изрази очаквания приемникът му да се справи по-добре с влошаващата се епидемична обстановка в Чехия.

През изтеклото денонощие чешките медици регистрираха 985 нови случая на COVID-19 - за пръв път от седмица под хиляда заразени за 24 часа. Експерти обаче обясняват резкия спад с по-малкия брой тестове, които се правят през почивните дни.

От 1 септември инфекцията се разпространява с ускорено темпо. Най-тежка е ситуацията в столицата Прага. В момента в Чехия има общо 23 032 пациенти с новия коронавирус - рекорден брой от началото на пандемията.

До момента в Чехия с население 10,7 милиона души са установени общо 49 290 случая на заразяване с COVID-19, починалите са 503, оздравелите - 24 775. Направени са 1 187 797 теста за коронавируса.

САЩ поставиха рекорд за брой тестове

САЩ поставиха рекорд от над 1 милион теста за диагностициране на коронавирус, направени за денонощие, съобщи "Ройтерс". Страната обаче се нуждае от 6 до 10 милиона теста дневно, за да постави под контрол огнищата на инфекция, смятат експерти.

Вчера са били направени 1 061 411 теста, показват данни на доброволческата инициатива за проследяване на пандемията от коронавирус "Ковид тракинг проджект".

Рекордът бе поставен след спад в броя на тестовете през последните седмици. В седмицата, която приключи на 13 септември, бяха правени средно по 650 000 теста дневно, докато през юли се правеха по над 800 000 теста на ден.

Броят на заразените с коронавирус в Турция е нараснал с 1519 души през последните 24 часа и общото число на заразените в страната се е увеличило до 302 807 души.

По данни, които турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа публикува в Туитър, още 61 смъртни случая са се прибавили за това време, с което са достигнали 7506 души.

В сравнение с предишните дни има лек спад в числото на заразените и на починалите. Но е нараснал броят на тежко болните, които към момента са 1456 души.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличи с 922 до 272 337, сочат днешните данни на института "Роберт Кох", цитирани от "Ройтерс".

Броят на смъртните случаи остава непроменен - 9386.

В световен план броят на заразените надхвърли 30,78 милиона, а починалите са 954 843 според статистиката на "Ройтерс".

В Нова Зеландия няма нови случаи

Новозеландските власти регистрираха нулев прираст на заразени с коронавирус, заяви днес генералният директор на Новозеландската здравна служба Ашли Блумфийлд на всекидневния си брифинг в Уелингтън, предаде ТАСС.

"Днес съобщаваме, че няма нови случаи на заразяване с COVID-19 в страната. В продължение на седем дни не сме регистрирали нови случаи на разпространение на вируса", изтъкна Блумфийлд.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн заяви, че от утре ще бъде понижена до минимална обявената степен на опасност за здравето за населението на цялата територия на страната с изключение на град Окланд. В него ограниченията ще бъдат смекчени от сряда, но още две седмици ще продължи да е в сила повишената степен на опасност в сферата на здравеопазването.

Дневник