Някои от най-големите банки на света са позволили на престъпници да местят "мръсните си пари" от място на място - това показват изтекли документи за транзакции на стойност 2 трлн. долара, разказва Би Би Си.

Те показват също така как руски олигарси са използвали банки, за да избегнат санкциите, които би трябвало да им попречат да изпратят парите си на Запад.

Какво са досиетата FinCEN

Над 2500 документа, повечето от които пратени от банките на американските власти между 2000 и 2017 г. Банките ги използват, за да докладват за подозрително поведение, но не са доказателство за извършени престъпления.

С тях се е сдобил американският сайт BuzzFeed News, който ги е споделил с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). От своя страна той ги е изпратил на 108 новинарски организации в 88 държави по света. "Биволъ" е официалният партньор на ICIJ за България. От медията съобщиха, че работят върху няколко разследващи материала за България, които ще бъдат публикувани в близките дни и седмици.

Двата важни акронима

FinCEN - американската Мрежа за разследване на финансови престъпления. Това е екипът на финансовото министерство, който се бори с тях. Подозрения за транзакции, направени в американски долари, трябва да се пращат на тях, дори транзакциите да са направени извън САЩ.

SARs - suspicious activity reports - доклади за подозрителна дейност. Това е един от начините за докладване на такива подозрения. Банките трябва да пращат на властите такива доклади, ако имат съмнения за дейността на клиентите си.

Защо е важно

При печалбите от престъпна дейност изпирането на пари е един от най-важните аспекти. От банките се очаква да се уверят, че не съдействат на клиентите си в това.

По закон те трябва да знаят идентичността на клиентите си, не само да изпратят доклада за подозрителна дейност и да продължат да взимат "мръсните пари". Ако имат доказателство за престъпна дейност, трябва да спрат да местят парите.

Какво е разкрито

Глобалните банки са преместили над 2 трлн. долара между 1999 и 2017 г. в операции, които са намирали за подозрителни. Подали са сигнали в над 170 държави.

Пет от тях - JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank и Bank of New York Mellon - са местили незаконно придобити средства за съмнителни фигури и престъпни мрежи, дори след като американските власти са ги глобили, задето по-рано не са прекратили движението на "мръсни пари".

JPMorgan Chase е местила средства на компании, свързани със злоупотреба с обществени средства във Венецуела, Малайзия и Украйна, включително плащания на украински служители към бившия шеф на кампанията на Доналд Тръмп Пол Манафорт.

Deutsche Bank е игнорирала "червени лампи" в продължение на години и е изиграла основна роля в историческия скандал за изпраните 230 млрд. долара, който заля естонския клон на Danske Bank. Автоматичните системи на Deutsche Bank са подавали десетина пъти сигнали за регистрирана във Великобритания офшорна компания, но банката е подала доклад за подозрителна дейност години по-късно, след като вече е оперирала с 2.6 млрд. долара.

Над 4.8 млрд. долара са били изпратени в подозрителни транзакции, свързани с Венецуела, между 2009 г. и 2017 г. 70% от тях са свързани с правителствен орган - например министерството на финансите или държавната петролна компания.

Британската банка HSBC e позволила на измамници на местят милиони крадени долари по света, дори след като е разбрала от американските разследващи, че схемата е измамна. По същото време тя е била подложена и на петгодишна пробация пред американския съд.

JPMorgan е позволила на компания да премести над 1 млрд. долара през лондонска сметка, без да знае кой е собственикът им. По-късно е открила, че компанията може да е собственост на мафиот от списъка "Десетте най-издирвани престъпници" на ФБР.

Има доказателства, че един от най-близките съратници на руския президент Владимир Путин - Аркади Ротенберг - е използвал банката Barclays да избегне наложените му санкции.

Съпругът на британската гражданка Любов Чернухин, дарила 1.7 млн. лири на британската Консервативна партия, тайно е бил финансиран от руски олигарх с тесни връзки с Путин - Сюлейман Керимов.
Великобритания е "юрисдикция с висок риск" в разузнавателния отдел на FinCEN и сравнима с Кипър. Причината е броят британски компании, появили се в докладите за подозрителна дейност - над 3000, повече, отколкото от всяка друга държава.

Анализ на ICIJ открива, че банките редовно са провеждали транзакции към компании, регистрирани в юрисдикции, използвани за прикриване на собствеността им. Поне 20% от докладите са за клиенти, регистрирани в един от най-известните данъчни райове на света - Британските Вирджински острови; много други са оставили адреси във Великобритания, САЩ, Кипър, Хонконг, ОАЕ, Русия и Швейцария.
В половината доклади банките не са имали информация за поне една от организациите, стоящи зад въпросните трансакции.

Дневник