Първата 5G мрежа в България от днес е достъпна, като тя е пусната от "Виваком". Услугата тръгва еднoвременно във всички 27 областни центъра на страната.

От телекома уточняват, че всеки, които има устройство, работещо с технологията, може да ползва 5G мрежата безплатно до края на годината.

Това е първият етап от въвеждането на новата технология, при който е осигурено покритие в централните градски части на всичките областни центрове чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G. Като следващ етап ще се работи за разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G.

Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Прехвърлянето на данни става с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.

В много страни има съпротива срещу новия стандарт в мобилните комуникации. А Източна Европа и България не правят изключение. У нас онлайн петицията "Stop 5G Bulgaria" е събрала над 28 хиляди подписа.

Дневник