Външните министри на Европейския съюз не успяха да постигнат единство за санкции срещу Беларус заради едно вето - кипърското, заради настояването за същите действия срещу Турция, съобщава телевизия ZDF.

Това потвърди и латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс в "Туитър", макар и без да споменава Кипър поименно. По думите му взимането на решението се е оказало невъзможно, тъй като "една страна членка" е взела "за заложници" останалите, а това "изпраща погрешен сигнал на беларусите, на обществата ни и на целия свят".

Кипърският външен министър Никос Христодулидис по-рано заяви пред "Евронюз", че решението за санкции остава в ръцете на Европейския съвет - лидерите на страните в блока се събират в четвъртък и петък на извънредна среща на върха.

Днес част от разговорите на външните министри стана и подкрепяният от опозицията в Беларус кандидат-президент Святлана Цихановска. Тя се срещна с първите дипломати на членките на ЕС и с неговия върховен външнополитически представител Жозеп Борел и призова ЕС да покаже подкрепа за гражданите на Беларус в момент, когато демонстрациите срещу властта навлизат в седмата си седмица.

Цихановска междувременно заяви, че е предложила и на европарламента списък с държавни служители от Беларус, които трябва да бъдат санкционирани.

Санкции или диалог с Турция

ЕП обяви, че няма да признава Александър Лукашенко за президент след изтичане на сегашния му мандат на 5 ноември, а в съвета налагането на мерки, макар и на ограничен списък лица, изглеждаше като решен въпрос и се очакваше тази седмица те да бъдат одобрени от външните министри.

Кипър обаче е силно обезпокоен от турските проучвателни дейности за петрол и газ в оспорвани води, създаващи напрежение в Източното Средиземноморие както в отношенията с Никозия, така и в тези с Атина. Преди десет дни Турция изтегли сондажен кораб от района на гръцки остров с послание към Гърция, че е готова за диалог.

"Макар за имаше ясна воля за налагането на санкции, това не бе възможно, защото не бе постигнато единодушие", потвърди и върховният представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел. Преди месец той заяви, че на Турция може да бъдат наложени нови санкции - дори да ѝ се отреже достъпът до европейски пристанища - ако не спре проучвателните дейности и ученията, отправящи послания към Гърция и Кипър (двете държави отговориха със същото и напрежението само ескалира).

Не е известно дали връщането на кораба "Оруч реис" в пристанището на Анталия може да се отрази на евентуално решение за санкции, но според съветника на президента Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън Анкара дава сигнал, че е готова на диалог. И гръцкият "Катимерини" цитира представител на правителството, според когото преговорите между двете държави биха могли да бъдат подновени скоро, при това "атмосферата е добра".

Дневник