Водачът в ранглистата Новак Джокович е новият шампион на мастърса в Рим. Сърбинът срази със 7:5, 6:3 Диего Шварцман във финал, който беляза исторически момент за 33-годишния сърбин.

Джокович вече има 36 титли в турнирите от сериите "Мастърс" (по престиж отстъпват единствено на надпреварите от Големия шлем) и излезе еднолично начело по този показател. Досега той делеше рекорда с Рафаел Надал.

Титлата е пета за Джокович в Рим и идва след петгодишно прекъсване. По време на турнира сърбинът имаше колебания, но успя да бъде на висота в ключовите моменти.

Денят беляза и друго значимо постижение за Джокович. Той задмина Пийт Сампрас по брой седмици начело в ранглистата. Джокович има 287 седмици като №1 в подреждането, като изостава единствено от Роджър Федерер (310).

Шварцман влезе по-силно в мача и взе предимство в началото. Аржентинецът се движеше отлично по корта, докато Джокович допускаше грешки. Сърбинът имаше проблеми да вкара първия си сервис и даваше възможности на съперника си.

След два пробива Шварцман поведе с 3:0, но Джокович се съвзе бързо. Развоят се обърна и сърбинът изравни до 3:3. Двамата влязоха в размяна на бързи сервис геймове, а в заключителната част играта беше изравнена.

Първият сет можеше да приключи с пробив на Джокович в десетия гейм, но Шварцман се спаси. Впоследствие водачът в ранглистата се оказа по-съобразителен в ключовите моменти в края и измъкна сета след 7:5.

През втората част Джокович започна да печели повече бързи точки. Сърбинът изчака своята възможност при 4:3, когато проби и завърши лесно мача.

По-рано през деня в женския финал Симона Халеп стигна до успех след 6:0, 2:1 и отказване на шампионката от миналата година Каролина Плишкова.

След седмица започва последният турнир от Шлема за 2020 г. "Ролан гарос".