Съединените щати налагат налагат санкции на венецуелския президент Николас Мадуро и на цялото иранско министерство на отбраната. Това обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от "Ройтерс" и "Франс прес".

Министерството на отбраната в Техеран подада под ударите на американските мерки, за да бъде подкрепено прилагането от американска страна на всички санкции на ООН срещу ислямската република, които Вашингтон смята за възстановени. Европейските страни по историческото споразумение за иранската ядрена програма не подкрепят тази позиция.

Помпео също така обяви, че Мадуро е санкциониран за нарушаване на оръжейното ембарго срещу ислямската република и фактическо подпомагане на оръжейната ѝ програма.

Решението, което се обявява месец и половина преди президентските избори, следва възстановяването на всички санкции на ООН - свалени с ядрената сделка - от американска страна. Съветът за сигурност на ООН предупреди Вашингтон, че няма право да изпълни едностранно това връщане (snapback).

Помпео обяви решението в компанията на министрите на финансите, отбраната и търговията, Стивън Мнучин, Марк Еспър и Уилбър Рос. "Няма значение кой сте, ако нарушавате оръжейното ембарго на ООН срещу Иран, рискувате да бъдете санкциониран. Действията ни днес са предупреждение, което трябва да се чуе по света."

Санкционирани са и шестима души и три компании от организацията за ядрена енергия на Иран, заедно с хора и компании от организация, която произвежда балистични ракети в ислямската република.

Дневник