117-годишната Кане Танака е не просто най-възрастният човек на Земята, но и подобри рекорда за най-възрастният човек, живял някога в Япония. Тя победи рекорда на Наби Таджима, която навърши 117 години и 260 дни през април 2018 година, като преди няколко дни стана на 117 години и 261 дни.

Кане, която има слабост към газираните напитки и шоколада, живее в дом за възрастни хора във Фукуока. Тя отбеляза празника си с бутилка Кока-Кола и тениска с лика си, която е била подарък от семейството й.

Нейният внук, 60-годишният Ейджи Танака, сподели пред новинарската агенция Kyodo, че баба му е "в отлично здраве и се наслаждава на живота всеки ден", въпреки факта, че не може да вижда семейството си заради COVID-19.

Танака вярва, че е достигнала тази преклонна възраст именно благодарение на Кока-Колата и настолните игри. Но тя далеч не е сама в клуба на 100-годишните. Според данни на Японското правителство броят на хората над 65 години в страната е рекордно висок - 36,17 млн., а 80 450 от тях са над 100-годишни.

Броят на столетниците за първи път e над 80 000, подчертавайки финансовите и здравните предизвикателства, поставени от бързо застаряващото население на страната, като жените представляват над 88% от общия брой, съобщи министерството на здравеопазването миналата седмица.

През1963 година, когато за първи път е направено преброяване, броят на столетниците в Япония е едва 153 души. Според данните на министерството на вътрешните работи хората над 64 години представляват 28,7% от населението на Япония - най-високият дял от всички страни.

Националният институт за изследване на населението и социалното осигуряване прогнозира, че възрастовата група ще обхваща малко над 35% от населението до 2040 г.

Танака е седмото дете от девет деца. Тя е родена на 2 януари 1903 г., годината, в която братята Райт правят първия си полет с двигател и се провежда първият Тур дьо Франс. Тя е преживяла управлението на петима японски императори.

Сега тя е третият най-възрастен човек досега, след Жана Калмент, французойка, починала през 1997 г. на 122-годишна възраст, и американката Сара Кнаус, починала през 1999 г. на 119-годишна възраст, според американската геронтологична изследователска група.

Днес.бг