Колумбийският колоездач Найро Кинтана е бил разпитан ден след края на Тур дьо Франс в рамките на разследване за използване на предполагаем допинг в състезанието. Това обяви полицията в Париж, която работи по случая съвместно с Централния офис по обществено здраве. В него не участва Френската антидопингова агенция.

Кинтана, който има три подиума в Тура (2013 и 2015 е втори, а през 2016 трети), е бил разпитан в Париж заедно с брат му Дайър. Двамата са състезатели на френския отбор "Аркеа Самсик", в който преминаха от "Мовистар" през зимата.

Разследването започва, след като са претърсени хотелски стаи в курорта Мерибел, където отборът отседна след 17-ия етап. От "Аркеа" потвърдиха това, а "Екип" съобщава, че са били претърсени стаите на братята Кинтана, както и на третия колумбийски колоездач на отбора Уинер Анакона. Претърсени са и стаи на други членове от екипа.

"По време на претърсването са открити лекарства, както и вещества, които могат да бъдат квалифицирани като допинг", гласи съобщение на прокуратурата.

Генералният мениджър на отбора Еманюел Юмбер побърза да съобщи, че разследването не е срещу отбора му, а по определени подозрение срещу някои колоездачи и приближени до тях. "За момента отборът подкрепя всичките си служители, но изчакваме подробности."


Според вестник "Екип" в понеделник двама души, които са приближени на Кинтана, са отведени под стража в Марсилия, преди да бъдат разпитани. Това са личният лекар на колумбиеца Фреди Абела и физиотерапевтът му Микел Отеро.

Доктор Абела е колумбиец, който работи с Кинтана и е взет на Тура, защото лекарят на отбора е претърпял операция дни по-рано. Физиотерапевтът на колоездача работи с него още от "Мовистар".

Кинтана завърши 17-и в Тур дьо Франс на повече от час зад шампиона Тадей Погачар. Това е най-слабото класиране на колумбиеца, който е шампион в Джирото и Вуелтата, в триседмична обиколка от 2012 г.

Дневник