Администрацията на президента Доналд Тръмп спешно затяга процедурите, позволяващи на американски компании да наемат квалифицирани служители от чужбина. Според официални представители, цитирани от "Ройтерс", това щяло да запази работни места за американци във време на висока безработица. Освен това подобен ход щяло да е политически трудно да бъде отменен.

Това се случва броени седмици преди президентските избори на 3 ноември. Службата по бюджета към Белия дом прави спешна ревизия на процедури за издаване на работни визи. Подготвя се до края на годината и стесняване на определението "специална професия" (specialty occupation), прилагана при наемането на чужденци - предимно от Индия - по визовата програма H-1B. Информацията е от сайта на службата, както и от представителите на администрацията в Белия дом.

Втора скоростна ревизия ще повиши размера на заплатата, която работодателите трябва да плащат, за да демонстрират, че чуждестранните им служители няма да изместят американци със същите професионални умения и в определен район от страната.

"Ройтерс" коментира, че темата за имиграцията може да се окаже част от инструментите на Тръмп за печелене на избиратели на финалната права преди ноемврийския вот. Част от ходовете в тази посока са планираните ограничения за визи за чуждестранни студенти и журналисти.

Но всичко това може да бъде оспорвано в съда или - ако Джо Байдън победи - да бъде отменено. Стивън Милър, сочен за основния "архитект" на имиграционната политика на Тръмп, твърди, че промените ще се радват на масова подкрепа сред американците. "Няма да има пазар за онези, които занижават заплатите с визи H-1B и така изхвърлят американски работници", каза той неотдавна в интервю, в което нарече мерките "водещи до дълбоки промени".

Американската търговска камара - най-голямото бизнес сдружение в САЩ, в момента съди администрацията заради временна забрана от юни, объркала плановете на много компании, и твърди, че намеренията за нови ограничения създават ненужни пречки на работодателите.

Дневник