Публикуването на първите доклади за върховенството на закона в Европейския съюз не попадна в дневния ред на заседанието в сряда на Европейската комисия. Това означава, че вероятно събитието е преместено на 30 септември и така ще се спази ангажиментът на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен докладите да бъдат представени до края на месеца.

Датата 23 септември бе посочена от еврокомисар Вера Йоурова по време на изслушването за България в комисия в Европейския парламент на 10 септември. Към този момент изявлението ѝ е било коректно, тъй като и в следващите дни в подлежащият на уточнения дневен ред на еврокомисарите до началото на октомври бе записана тази дата.

Но съдържанието на дневния ред за всяка седмица се уточнява всеки понеделник следобед между началниците на кабинетите на комисарите. Така днес се изясни, че докладите за върховенството на закона не са попаднали в заседанието на Колегима в сряда.

Водещата тема утре ще е предложението за нова политика на ЕС в областта на убежището и миграцията. В предварителния график то бе предвидено за 30 септември, но сега е изтеглено седмица напред. Темата е много важна и наболяла за Европа, пореди което има логика да не се застъпва със също актуалния въпрос за върховенството на закона. Понеже заседанието на Колегиума на Европейската комисия винаги е в сряда, остава само тази на 30 септември преди да изтече месецът.

Европейският парламент в Брюксел обаче се занимава с това. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи гласува днес по законодателна инициатива, която предвижда постоянен механизъм на ЕС за наблюдение и предотвратяване на отстъплението на ценностите на ЕС във всички държави-членки чрез специфични за всяка държава препоръки, с графици и цели за изпълнение.

Дневник

 

Докладите за върховенство на закона трябва да са 28 - един за състоянието в целия Европейския съюз и 27 национални. Разликата от т.нар. мониторинг за България и Румъния, действащ от 2007 г. насам, е, че не става дума само за реформи в правораздаването, а и за свобода на медиите, баланс между институциите и борба с корупцията.