Португалски учени в експерименти с мишки установиха, че редовната консумация на алкохол води до разрушаване на невронните връзки. В резултат на това когнитивните способности намаляват и възниква постоянно чувство на тревожност. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Science Signaling”.

В продължение на десет дни невролози от Университета в Порто давали на мъжки мишки пет порции алкохол всеки ден, еквивалентни на „човешка“ доза от една чаша бира, чаша вино или чаша високоалкохолна напитка.

На десетия ден от симулираното препиване изследователите анализираха мозъчната тъкан на животните и установиха, че алкохолът активира микроглии - клетки в централната нервна система, които обикновено са отговорни за разпознаването и отстраняването на патогени.

Но в този случай активираните имунни клетки поглъщат и унищожават свързващите синапси между невроните в префронталната кора - зоната на мозъка, която отговаря за новото познание и вземането на решения.

По-нататъшни експерименти показват, че активирането на микроглиите увеличава производството на възпалителната молекула TNF. Когато учените го потискали с одобреното лекарство помалидомид, гризачите се връщали в спокойно състояние и разрушаването на синапсите в мозъка спирало.

Новото проучване не само обяснява на молекулярно ниво причината за повишеното безпокойство при хората, които пият редовно, но също така предлага някои средства за борба с него.

"Нашата работа предполага, че някои одобрени лекарства, използвани в клиничната практика, могат да спрат мозъчните увреждания и да намалят безпокойството, причинено от злоупотреба с алкохол", заяви ръководителят на екипа Камила Португал в съобщение за пресата. /БГНЕС