Black Friday, познат по нашите земи и като Черен Петък, води произхода си от САЩ. Пада се винаги в деня след Деня на благодарността, който се празнува последния четвъртък на ноември.

Първоначално, терминът Black Friday се е използвал от пътната полиция, обозначавайки тежкия трафик, който следвал след един от най-големите американски празници. Друга популярна употреба на термина „Черен Петък“ възниква в средата на ХХ-ти век, когато мениджърите на много фабрики в Щатите отбелязвали засилени обаждания от „болни“ работници през този ден, които искали да се насладят на повече време със семействата си.

С времето обаче, следпразничният петък станал неофициалното начало на коледните базари, които започват около месец преди зимните празници. Причина за това е, че дългият уикенд означава не само повече време с близки и приятели, но и повече време за покупки. Кога точно е започнала традицията Black Friday да е ден на големи намаления е неясно, но със сигурност това е един от най-чаканите дни в годината, не само в САЩ, но и по целия свят, защото търговци от всички страни прегръщат идеята за това събитие.

За много магазини Черният Петък е денят с най-голям оборот, ето защо, това е традиция, която едва ли скоро ще изчезне.

Какви намаления има по време на Черен Петък

С цел да изкушат максимален брой клиенти, но и да разчистят складовите си помещения си от залежала стока, търговците подготвят различни промоции за Черния Петък. Обикновено намаленията се движат в границите между 15 и 50%, но не са изключени и цени със 70% по-ниски от първоначалните. Намирането на такива оферти превръща цялостното изживяване на Black Friday в едно своеобразно състезание, в което потребителите се надпреварват да намерят стоките и продуктите с най-големите възможни отстъпки.

Защо потребителите избират Bazar.bg и Black Bazar

Основният проблем на Black Friday е, че се случва веднъж годишно. Това е сериозно неудобство за клиентите, които се нуждаят от добри оферти за покупки доста по-често. Затова от Bazar.bg организират ежемесечен онлайн BlackBazar, който дава шанс на много от търговците, предлагащи стоката си на платформата на Bazar.bg, да изкушат клиентите си с продукти с реални намаления.

Ето какво трябва да знаете за Черния Базар:

  • Фиксирана дата на провеждане – последният петък на всеки месец;
  • Продължителност от 09:00 до 24:00;
  • Обяви от широка гама категории:
    • Облекла;
    • Бижута;
    • Обувки;
    • Техника;
    • Електроника;   
    • Детски стоки;   
  • Реални отстъпки от 20 до 70%.

Bazar.bg