Бившият директор на "Ферари" Стефано Доменикали ще заеме поста на изпълнителен директор на Формула 1 от следващата година. Това съобщава "Скай Спортс", позовавайки се на информация от няколко независими източника.

Италианецът трябва да замени Чейс Кери, който оглавяваше спорта от 2017 г., откакто компанията "Либърти медия" купи Формула 1 от Бърни Екълстоун.

Кери ще продължи да бъде свързан с ръководството на спорта, но Доменикали ще се занимава с ежедневни дейности.

В момента 55-годишният Доменикали е изпълнителен директор на компанията за спортни автомобили "Ламборгини". Той е и председател на комисията за едноместни автомобили към Международната автомобилна федерация (ФИА).

Доменикали е дългогодишен служител на "Ферари", като започва работа в Скудерията през 1991 г. Той сменя няколко различни поста, сред които финансов директор, шеф по логистиката, тим мениджър и спортен директор. От 2008 г. Доменикали оглави "Ферари", наследявайки на поста настоящия шеф на ФИА Жан Тод.

Той напусна тима през 2014 г. след слабия старт на сезона в първата година от турбо-хибридната ера във Формула 1.

По-късно Доменикали започна работа в "Ауди", след което беше назначен в една от дъщерните компании на концерна "Фолксваген груп" - "Ламборгини".

Дневник