С концерт-спектакъл на читалищни колективи НЧ "Развитие 1874" ще отбележи 170 г. от рождението и 99 г. от смъртта на поета.

Спектакълът "Под черницата с Вазов" включва драматизация на главата "Радини вълнения" от "Под игото", която ще бъде представена от Детската театрална трупа на читалището, съвместно с РК "Традиция" и Дамски клуб "Български водици", съобщиха организаторите.

Програмата включва още патриотични и фолклорни музикални изпълнения, рецитал на Вазови произведения, както и поетичен блок, изпълнен от Групата за художествено слово, представен от местните творци от ТК "Паралел 44".

„Мястото на събитието е свързано с далечната 1900 г., когато точно тук в Преслав, в кръчмата - кафене, в чийто двор се е намирала Вековната черница, е посрещнат от нашите съграждани Иван Вазов. Неслучайно е избрано това приятно кътче от града, за да си припомним тези знаменателни събития и да разкажем за отминали епохи - чрез езика на музиката, поезията, театъра“, казват организаторите.

Спектакълът "Под черницата с Вазов" се реализира по идея на председателя на творческия клуб "Паралел 44" Христо Тонев , а сценарият е на читалищния секретар Диляна Георгиева - читалищен секретар.

ШУМ.БГ