Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън и шампионката от Откритото първенство по тенис на САЩ (US Open) Наоми Осака попаднаха сред стоте най-влиятелни личности според списание "Тайм" за 2020 г.

Те са в категория "Титани" заедно с още шестима други спортисти - футболистката Меган Рапиноу, баскетболистите Янис Антетокумбо, Дуейн Уейд и Мая Мур, носителката на шест златни олимпийски медала Алисън Филикс, както и звездата от НФЛ Патрик Махоумс.

Хамилтън, който попадна в списъка на "Тайм" за втори път след 2016 г., е описан като "вдъхновяваща личност, която е сред движещите сили в Black Lives Matter". Шесткратният световен шампион във Формула 1 често изразява позицията си за борба с расизма и призовава за допускане на повече цветнокожи в спорта и на ръководни позиции в различни сфери.

Британският пилот оглави специална комисия към Формула 1, която да проучи въпроса с липсата на расово разнообразие в спорта.

Подобно на Хамилтън Осака също публично заяви позицията си в борбата с расизма. По време на US Open тя излизаше за всеки от мачовете си със специално подготвена маска.

Звездата на американския национален отбор по футбол за жени Меган Рапиноу попада в списъка "Тайм 100", след като е лице на кампанията за равенството между половете в спорта. Тя поведе битка на женския национален отбор срещу американската федерация с желание за по-високо заплащане.

Дневник