ЕС и САЩ не признават Александър Лукашенко за президент на Беларус, обявиха те, след като Александър Лукашенко положи клетва за шести мандат.

"Президентските избори в Беларус не бяха нито свободни, нито честни. ЕС не признава фалшифицираните им резултати. Така че т.нар. "встъпване в длъжност" на 23 септември 2020 г и новият мандат, който Александър Лукашенко твърди, че има, нямат никаква демократична легитимност."

Това гласи изявление на върховният представител на ЕС за външните работи Жозеп Борел от името на 27-те държави членки. В нея той настоява за нови избори под мониторинга на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Съединените щати не могат да смятат Александър Лукашенко за легитимно избран президент на Беларус. Това заяви Държавният департамент, "Изборите на 9 август не бяха нито свободни, нито честни. Обявените резултати бяха фалшифицирани и не носят никаква легитимност", каза в комюнике говорител на американската дипломация.

Датата на церемонията бе държана в тайна до последно, броят на гостите ограничен, а кортежът на Лукашенко е преминал през Минск при засилени мерки за сигурност. Присъствали са едва няколкостотин гости, а според сайта Tut.by за плановете за събитието не са знаели дори някои от министрите. Събитието дори не е излъчвано по телевизията - "Медуза" пише, че по това време в програмата е имало сериали. Снимки дойдоха обаче от проправителствения канал "Пул Первого", създаден от прессекретаря на Лукашенко Наталия Ейсмонт.

Новината бе приета гневно от Координациония съвет на опозицията за предаване на властта. "За нас, гражданите на Беларус, за световната общност той сега не е никой", написа Павел Латушко, който е част от президиума на съвета, в канала си в "Телеграм". "Досадна грешка на историята и позор за цивилизования свят. Никога няма да се съгласим с фалшификацията и искаме нови избори!" Латушко призова всички белоруси към гражданско неподчинение.

Европарламентът обяви, че няма да признава Лукашенко за държавен глава след изтичане на досегашния мандат на 5 ноември.

В понеделник съперницата му, подкрепяна от опозицията, Святлана Цихановска се срещна както с евродепутати, така и с външни министри от ЕС, за да обсъди с тях ситуацията в страната, и поиска да бъдат наложени санкции на Беларус. Заради кипърското вето обаче първите дипломати не можаха да се споразумеят, а Европейският съвет, на който лидерите можеха да го направят вместо тях, се отложи заради случай на коронавирус в екип на председателя Шарл Мишел.

Дневник