Олимпийските игри в Токио могат да се проведат, дори и дотогава да не е открита ваксина срещу коронавируса COVID-19. Това каза президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах по време на видеоконферентен разговор.

Според него проведените спортни събития през лятото са показали, че и без ваксина може да има успех.

Бах разговаря с представители на Организационния комитет на игрите в Токио, членове на японското правителство и местните власти в столицата.

"Виждаме, че спортът се връща бавно, но сигурно. Доста големи спортни събития вече се проведоха успешно. Трябва да откроим Тур дьо Франс и също така мачове в японските лиги", коментира Бах и изрази оптимизъм за игрите в Токио догодина.

"Всичко това идва да ни покаже, че ние можем да организираме безопасни игри дори и без ваксина".

Въпреки това президентът на МОК обясни пред японските власти, че има уверение на медицински експерти за налична ваксина в началото на 2021 г. "Имам уверението на експерти от Световната здравна организация, те ми споделиха окуражаващи неща".

Олимпийските игри в Токио бяха отложени с една година заради пандемията от коронавируса. Това ще доведе до нови разходи, но преди ден Бах обясни, че е оптимист за провеждане на най-големия спортен форум.

По-рано през годината от МОК обявиха, че ново отлагане на олимпийските игри не може да има.

Дневник