Властите в Русия са блокирали банковите сметки на отровения преди месец опозиционер Алексей Навални и са запорирали апартамента му в Москва.

Това съобщи прессекретарят му Кира Ярмиш, според която действието е извършено, докато Навални е бил в изкуствена кома след отравяне с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" (това е позицията на лаборатория на Бундесвера и на други две независими във Франция и Швеция, зад нея стоят и европейските лидери).

Искът е свързан със съдебно дело, спечелено от компанията "Московский школник", заради твърдения в разследване на Навални, опозиционерката Любов Собол и Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални, че за епидемия от дизентерия в училища и детски градини е отговорна именно тази компания.

"Московский школник" е смятана от руската опозиция за част от активите на ресторантьора Евгений Пригожин, свързван с известната от разследването за изборна намеса в САЩ "фабрика за тролове" и с частната военна компания "Вагнер".

Впоследствие Пригожин изкупи - според съобщение на основния си публичен бизнес "Конкорд", дълга на Навални, Собол и ФБК. "Конкорд" го цитира с думите, че действа, отчасти мотивиран от желание да "остави голи и боси участниците в тази недобросъвестна група хора."

Подробности за случая четете тук.

Навални обяви миналия месец, че ФБК не може да плати сумата от 88 млн. долара, за която бе осъден, и ще бъде закрит, за да се създаде нова организация. Пригожин опита да направи дарение към ФБК, но парите му бяха върнати.

В разпространеното от Ярмиш видео (където директно се твърди, че "Московский школник" принадлежи на Пригожин) се казва, че запорът е станал на 27 август. "Това означава, че квартирата не може да се купува, продава или ипотекира", обяснява Ярмиш в кратко видео.

Запорирани по-рано са и активи на Собол и ФБК, в резултат на което на ФБК се е наложило да продължи съществуването си като друго юридическо лице, припомня Ярмиш.

Дневник