Бизнесмен, натрупал богатството си от бутилирана вода и ваксини, лиши технологичния магнат Джак Ма от титлата най-богатия китаец според индекса на милиардерите на "Блумбърг", съобщи "Франс прес". Нетното богатство на основателя на "Нунфу спринг" (Nongfu Spring) Чжун Шаншан достигна 58.7 млрд. долара след листването на компанията за бутилирана вода в Хонконг по-рано този месец.

Така той е с 2 млрд. долара по-богат, отколкото предишния номер едно - основателя на компанията за онлайн търговия "Алибаба" (Alibaba) Джак Ма.

Компанията "Нунфу спринг", която твърди, че е номер едно на огромния китайски пазар за бутилирана вода, е навсякъде в страната, където повечето хора избягват да пият чешмяна вода. Компанията събра близо 1.1 млрд. долара от първичното си публично предлагане.

Чжун Шаншан е и председател на съвета на директорите на "Бейджин Вантай байолоджикъл фармаси" (Beijing Wantai Biological Pharmacy Co. Ltd.), производител на ваксини, която излезе на борсата в континентален Китай през април. Компанията разработва ваксина за COVID-19 под формата на назален спрей заедно с известен университет.

66-годишният Чжун Шаншан е бивш репортер от провинция Чжъцзян, за когото държавните медии пишат, че някога е бил строителен работник. Той често е определян от китайските медии като "вълк единак", тъй като рядко се появява в обществото и не дава много интервюта.

Основава "Нунфу" през 1996 година, точно когато китайският пазар за бутилирана вода започва да се развива. /БТА

Дневник