"Байерн" (Мюнхен) е носителят на Суперкупата на Европа за 2020 г., след като успя да победи "Севиля" с 2:1 след продължения. Носителят на Шампионската лига и първенецът в Лига Европа се срещнаха в Будапеща в зрелищен двубой, който можеше да завърши и с повече попадения.

"Севиля" откри в 13-ата минута с гол на Лукас Окампос от дузпа, но в 34-ата "Байерн" изравни чрез Леон Горецка. Победното попадение отбеляза Хави Мартинес в 104-ата минута.

Купата е четвърта за "Байерн" в рамките на няколко месеца след требъла, който тимът постигна - титла в Бундеслигата, Купа на Германия и Шампионската лига. Едва за втори път в историята си баварците печелят Суперкупата на Европа, като първият беше през 2013 г. Съставът има и три загуби (1975, 1976 и 2001 г.).

"Севиля" загуби за пети път срещата за трофея, което е своеобразен рекорд. Единствената Суперкупа на Европа в историята на тима от Андалусия е от 2006 г.

Двубоят в Унгария беше първият от месеци насам с публика, а зрителите на "Пушкаш арена" не останаха разочаровани от високото ниво на срещата. Двата тима предложиха изобилие от емоции с агресивна игра, създадоха и много положения.

Още в 13-ата минута "Севиля" успя да поведе, след като Давид Алаба събори Иван Ракитич в наказателното поле и реферът Антъни Тейлър прецени, че има дузпа.

Лукас Окампос застана зад топката и с удар по тревата успя да преодолее Мануел Нойер - 0:1.

Носителят на Шампионската лига мигновено се активизира и изнесе играта в предни позиции. След ранното попадение "Байерн" държеше инициативата и стигна до няколко отлични шанса да изравни. Томас Мюлер, Бенжамен Павар и Левандовски обаче не успяха да се разпишат.

Така се стигна до 34-ата минута, в която баварците все пак стигнаха до гол.

Прекрасно подаване на Мюлер намери Левандовски около вратарското поле на "Севиля", а полякът нямаше как да стреля с гръб към вратата, просто върна топката за Леон Горецка. Германският халф отправи удар без да се бави и изравни.

Второто полувреме продължи с по-активна игра на "Байерн" и в 51-ата минута гол на Левандовски беше отменен заради засада.

Баварците държаха топката в по-голяма част от времето и създадоха много положения, но нов гол не падна. "Севиля" също имаше своите възможности, а два пъти Мануел Нойер се намеси ключово.


Срещата влезе в продължения, в които "Байерн" изглеждаше по-свеж. В 104-ата минута след статично положение баварците успяха да вкарат и втори гол. Точен беше Хави Мартинес с глава само пет минути след появата си на терена от резервната скамейка.

За испанеца това беше първи гол с екипа на "Байерн" от година и половина.

Дневник