Европейските правителства ще плащат обезщетения над определена граница при дела срещу фармацевтичната компания AstraZeneca за евентуални странични ефекти на ваксината ѝ срещу коронавируса. Това съобщава агенция "Ройтерс", позовавайки се на свой източник от ЕС.

Условията на това споразумение са различни от това, сключено с френската Sanofi. Договорът с AstraZeneca включва и по-ниска цена, поискана от британския производител на лекарства.

"Ако една компания иска по-висока цена, не ѝ даваме същите условия", коментира източникът на "Ройтерс", който е участвал в преговорите. Ваксината на AstraZeneca ще струва 2.5 евро на доза, докато тази на Sanofi - около 10 евро, твърди още той.

Рядкост е лекарство, което има одобрение от регулаторите, да прояви неочаквани странични ефекти; но ваксината за COVID-19 се разработва спешно и това увеличава опасността. Въпросът кой ще понесе отговорността за това бе основният препъникамък в преговорите на ЕС с производителите на лекарства през лятото.

Европейският съюз иска да осигури ваксини срещу COVID-19 за поне 40% от населението - смело число, двойно по-голямо от плана на Световната здравна организация (СЗО) да ваксинира 20% от най-уязвимите хора по света. Това гласи документ, одобрен от здравните експерти на съюза, както и на Великобритания, Швейцария, Норвегия и балканските държави и цитиран от "Ройтерс". Според него "приоритетни" за ваксиниране са над 200 млн. души от общото население от над 450 млн. - сред тях възрастни, хора с хронични болести и здравни работници.

През 2017 г. Съдът на ЕС увеличи отговорността на производителите на лекарства - тогава той реши, че пациентите имат право на обезщетение, ако успеят да докажат, че ваксина им е причинила нежелан ефект, дори сред учените да няма консенсус по въпроса.

Източник на агенцията коментира преди няколко седмици, че този въпрос е основният препъникамък в преговорите с Johnson & Johnson (J&J) и Pfizer, която работи с германската BioNtech. По-късно ЕС съобщи официално, че преговорите с J&J са напреднали, но още няма сделка.

Споразумението с AstraZeneca за ваксината ѝ, разработвана съвместно с Оксфордския университет, предвижда двете страни да си поделят отговорността и евентуалните финансови задължения.

Дневник