От 14 часа днес Израел премина към строги мерки за борба с новия коронавирус, които медиите нарекоха "херметична карантина". Те се въвеждат заради бързото увеличаване на броя на заразени и починали, щетите от карантината вероятно ще надхвърлят 3.5 млрд. долара само за първите 3 седмици, а прилагането ще е затруднено от предстоящия голям празник за евреите Йом Кипур. Всяка допълнителна седмица ще носи загуби от по 3 млрд. долара, изчисли централната банка.

На 18 септември страната стана първата в света, завърнала се към ограничения, но днес бе забранено:

- жителите да се отдалечават на повече от 1 км от дома си (но самолетните полети и използването на обществен транспорт при съответни регулации продължават)

- работата на всички магазини без тези за храни, лекарства, оптики, електроуреди, комуникационни средства (и сервизите за тях) или обществените перални

- да отворят врати пазари, ресторанти, басейни, фитнес центрове, фризьорски и козметични салони

- от предприятията ще работят тези, чиято дейност е особено наложителна

- синагогите няма да затварят, но ще са само за вярващи в радиус от 1 км, службите ще са само на открито и за не повече от 20 души

- посещенията на други хора, освен по спешен случай или за грижи за нуждаещ се

- да се ходи на плаж, освен за спортуване при това само с някой, с когото живееш

- събиране на открито на повече от 20 души и на 10 души на закрито, но само ако са от едно семейство

- дистанция по-малка от 2 метра между хората и над 3 души в кола (освен ако не пътуват от едно семейство; ако е с повече от една задна седалка се допуска по още един пътник на всеки ред)

- хотели и къщи за гости не приемат гости

- спортните обекти са само за професионални атлети.

Ограничението за движение из населените места означава и практически забрана за продължаващите месеци наред протести срещу премиера Бенямин Нетаняху по обвиненията в корупция и начина, по който той управлява кризата. Но парламентът не одобри конкретно това предложение на правителството и решение тепърва ще се търси - най-вероятно чрез ограничаване до 2000 души на допусканите да се съберат пред резиденцията му.

От партията "Ликуд" на Нетаняху предложиха кабинетът да одобри извънредни мерки за събиранията на обществени места за няколко дни, които да предотвратят масови демонстрации, пренбрегване на карантината и застрашаване живота на много хора. Министърът на отбраната Бени Ганц, който е и политически опонент на премиера, заяви, че неговата партия няма да позволи в страната да се използват извънредни мерки за забрана на демонстрации. "Решението за строги ограничения е за да се спре разпространението на вируса, не на протестите", написа той в "Туитър".

    "Опомнете се! Стига толкова! Намираме се в различна реалност. Нещо трябва да се стори и то веднага - строга блокада, особено по време на празниците, когато икономическите щети са по-малки", заяви премиерът в четвъртък.


В сряда проучване на политически необвързаният Институт за демокрация показа, че едва 27% от израелците имат доверие в начина, по който Нетаняху се справя с пандемията.


Първата национална карантина бе въведена в края на март и режимът бе облекчен през май. През последните седмици заразените бързо се увеличават и от няколко дни има по близо 7 хиляди нови случая, а починалите са около 60 на ден. По данни на университета "Джонс Хопкинс" в 9-милионен Израел досега са се заразили над 212 хиляди души.

Нетаняху говори, че без решителни мерки страната ще бъде докарана до ръба на пропастта. Според проф. Зеев Ротщейн от медцинския център "Хадаса" новата блокада е "бедствие за страната и икономиката" и въвеждането ѝ вероятно идва твърде късно, след като е било допуснато такова ниво на заразяване.

Цели семейства е останат без доходи, бизнесът на самонаетите е принудително затворен и дори тези на държавна заплата може да останат без работа, допълва той пред "Джерузалем пост". Според него няма да се предотврати разпространяването на коронавируса в гъсто населените общности на ортодоксдалните евреи и арабските квартали.

Дневник