Организаторите на олимпийските игри в Токио обявиха, че предприемат редица мерки, които да им позволят да проведат "опростени игри". Най-големият спортен форум трябва да се проведе през 2021 г., след като беше отложен заради пандемията от коронавирус.

Оттогава организаторите и държавните служители в Япония търсят начини за намаляване на разходите, опростяване на игрите и защита на спортисти и зрители.

В петък организационният комитет предложи съкращаване на броя на персонала на игрите.

Новият министър-председател Йошихиде Суга вижда туризма като ключ към съживяването на силно увредена икономика и заяви, че иска да проведе олимпиадата догодина.

"Вече сме решени да направим това през следващата година, независимо от всичко", каза президентът на Токио 2020 Йоширо Мори пред репортери на пресконференция след двудневна онлайн среща със служители на Международния олимпийски комитет (МОК).

Мори каза, че се е срещнал със Суга и двамата са се съгласили, че успехът на олимпийските игри е основен приоритет на правителството.

Мори заяви, че броят на длъжностните лица, служителите и други хора, свързани с игрите, може да бъде намален с 10-15%. Главната операция на пресцентъра може да бъде намалена с осем дни и церемониите за приветствие за спортисти също бяха отменени, каза той.

Организаторите от Токио също така предложиха по-кратък период на отваряне на местата за тренировки и съкращаване на персонала за щафетата с олимпийския огън.

Въпреки това не е имало планове за намаляване на броя на участващите спортисти, каза изпълнителният директор на Токио 2020 Тоширо Муто на брифинг.

Дневник