Група видни белгийски вирусолози предупредиха вчера, че няма да участват в нито едно телевизионно интервю през уикенда в протест срещу говоренето на политиците за пандемията, предадоха ДПА и БТА.

Авторитетният учен Марк ван Ранст и неговите колеги, които често се появяваха по белгийските телевизионни екрани през цялата криза с коронавируса обявиха "мълчалива стачка" според израза на телевизия VRT. Белгия пострада относително тежко от пандемията. Според здравните власти в страната през последните две седмици се потвърждават около 150 инфекции на 100 000 жители, отбелязва ДПА.

Правителството на Нидерландия съобщи вчера, че разширява обхвата на рестрикциите,

за да спре разпространението на коронавируса, след като броят на новите случаи се увеличава, предаде ДПА. Мерките, наложени досега в по-големите градове като Амстердам и Ротердам, вече включват регионите Гелдерланд-Зюд и Северен Брабант (Брабант Ноорд). Баровете трябва да затварят най-късно в 01,00 ч. след полунощ в засегнатите региони, а събиранията на повече от 50 души са забранени. Страната вчера регистрира 2777 нови случаи за 24 часа - най-високото равнище от дълго време.

Украйна отчете рекорден брой заразени

за последните 24 часа - 3833 души, съобщи днес националният съвет за сигурност, цитиран от Ройтерс. Предишният пик на заразени за един ден беше на 17 септември - 3584 нови случая. Заради рязкото увеличаване през септември на новозаразените, които напоследък са над 3000 за денонощие, правителството удължи карантинните мерки до края на октомври.
Към днешна дата в Украйна са регистрирани 195 504 случаи на инфектирани с новия коронавирус. Починали са 3903 души, 86 876 са се възстановили.

Градските власти в Москва подновяват от 27 септември работата на системата за социално обслужване

и подкрепа на гражданите, които трябва да си останат у дома заради коронавируса. Това съобщи днес в блога си кметът на руската столица Сергей Собянин, цитиран от ТАСС.

От понеделник на жителите на Москва от рисковите групи (пенсионери над 65 години, хора с хронични заболявания, бременни и наскоро родили жени) им е препоръчано да не излизат без нужда от дома си и да ограничат контактите с близки и приятели заради увеличаване на заразените.

От утре ще има гореща линия, на която спазващите домашен режим заради епидемията ще могат да поръчват доставка на лекарства, хранителни продукти и стоки от първа необходимост. Доставката ще е безплатна. Ще бъде организирана автоматично, без заявка, и доставката на лекарства с намаление за хората, които са на отчет в поликлиниките.

Чешките медици са установили за изминалото денонощие 2946 случая на заразяване с коронавируса. Това е

рекордно дневно увеличение за тази седмица и

е на второ място по брой случаи за един ден от началото на пандемията, съобщи чешкото министерство на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

За изминалото денонощие са регистрирани с 33 случая повече от вчера. Най-сложна остава епидемичната обстановка в Прага и предградието Прага-изток. На всеки 100 000 жители там има по 210 заразени.
Общият брой на заразените от началото на пандемията в Чехия, която е с население 10.7 милиона души, е 61 318. За последните 24 часа са отчетени 14 летални изхода. От началото на септември броят на починалите в Чехия се увеличи с почти 160. Около половината от тях са само от последната седмица.

Министърът на здравеопазването на щата Виктория Джени Микакос подаде оставка

днес, след като нейното управление на епидемичния взрив от КОВИД-19 в най-тежко засегнатия щат на Австралия стана обект на критика и разследване, предаде ДПА. Джени Микакос публикува изявение, потвърждаващо оставката й, ден след като премиерът на щата Даниъл Андрюс даде показания в рамките на разследване и частично хвърли вината върху министъра за ролята й за пропуските в карантината за пристигащите от чужбина.

Разследването, което е в ход от няколко седмици, цели да установи кой е разрешил зле платени охранители, вместо въоръжените сили, да надзирават програмата на щата за карантиниране в хотели на пристигащите от чужбина, която според обвиненията отчасти е отговорна за епидемичния взрив.

Дневник