Рестарт на БСП чрез нова програма на партията, в която да се даде отговор не на въпроса каква партия е БСП и каква иска да бъде, а каква е идеята за бъдещето, която тя подкрепя. Предложението е програмата да бъде написана до следващото заседание на конгреса, който вероятно ще е догодина, а след това - предложена на партиен референдум най-късно до края на 2022 г.

Автор на идеята е един от конкурентите на Корнелия Нинова за лидерския пост - Валери Жаблянов, който на прекия вот получи подкрепата само на 760 от социалистите. Изненадващо като извънредна точка в дневния ред днес в ролята си на председател на комисия по идейно развитие на "Позитано" 20 той представи проект на резолюция, озаглавена "Към нова политическа програма "Социализъм 21-и век". Идеята е новата програма на партията да стъпи върху текста на резолюцията. Гласуваното е утре, но социалистите не бяха запознати с документа и имаше изненадани от включването му в дневния ред.

В различни изказвания на активисти на БСП по-късно се чуха изказвания "за" и "против" идеята, но много от партийците признаха, че за да припознаят избирателите БСП за алтернатива, трябва да има друг вид разговор с тях, с нови послания.

Новия социализъм

В проекта за резолюция, който е от три страници и трябва да стане основа за новата програма, е записано, че "човечеството е на кръстопът - дали да продължи по пътя на собственото си унищожение или да мобилизира цялата си прогресивна мисъл", а "историята е поле на политически и идеен сблъсък". Посочва се още, че през последните 30 години в България са израснали "няколко поколения, за които социализмът е тъждествен с тоталитаризма и несъвместим със свободата и демокрацията".

"Битката за историята, за историческата истина не е пропагандна битка, а - същностна. Загубихме тази битка и масовото съзнание остана в плен на стари призраци. Цели 30 години българската десница води нестихваща война срещу паметта и познанието. Защото войната срещу паметта е война за бъдещето. Всеки опит за полемика по този въпрос изглежда предварително обречен. В същото време разговорът за бъдещето на социалистическата идея в съвременните условия все повече се затваря в едно тясно ядро от съмишленици в самата партия. Този път води в нищото", се посочва в документа.

В него се призовава на това да се сложи край и да се върви към нова начало. "Нужен е рестарт на идейната дискусия за социализма, която да приобщи към себе си нови и активни поколения, да се издигне до нивото на широко обществено движение. Нужна ни е нова програма, която да даде отговор не на въпроса каква партия сме и каква искаме да бъдем, а каква е идеята за бъдещето, която партията подкрепя. Програма, която да вдъхнови и зареди с надежда всички, които са засегнати от последиците на имущественото и социалното разслоение като неизбежен резултат от установения неолиберален свръхкапиталистически модел на развитие на икономиката и обществото", се посочва в проекта за резолюция.

Снишаване на опозиция

За позициите на досегашната опозиция на Корнелия Нинова ще може да се съди утре, когато станат известни резултатите от тайния избор за членове на новия Национален съвет - органът, който взема решенията в БСП.

В сегашния съвет от 185 души лидерът имаше проблем с осигуряването на мнозинство, а понякога й бе бламирана за предложенията си. Според социалисти критиците й имат влияние сред делегатите на конгреса, които по списък са 976, и могат да работят за влияние и в новия съвет. За него има право да гласува всеки един делегат, а вотът е таен.

В новия Национален съвет също ще влизат 185 души, но тази вечер ще се избират малко над сто, тъй като другите са делегирани представители или младежка квота. В листата с кандидати са 693 социалисти.

Днес основният опонент на Нинова за лидерския пост Кирил Добрев не се е изказвал. След критики към лидера, че изчистила от опозиционери ръководството на конгреса, тази сутрин по нейно предложение Сергей Станишев и Георги Пирински бяха включени в него, а Михаил Миков - отказа. По-късно той си е заявил, че не иска да бъде избиран и в новия Национален съвет. Георги Гергов не е на форума.

"Отношенията в партията достигнаха до точка на напрежение, да не кажа на омраза, която не дава добър тон. Целта на Нинова е да овладее новия национален съвет - ето, овладява го", мотивира самоотвода си Миков пред медии.

В изказване Валери Жаблянов каза, че към Министерския съвет БСП не може да тръгне само с един гол ентусиазъм, а трябва оправдае очакванията на левите хора в България. Социологът Юрий Асланов пък предложи разговора за бъдещето на БСП да не бъде затварян само в партията.

Дългогодишният зам.-председател на БСП Янаки Стоилов предложи чрез пряк избор да бъдат избирани кандидатите на партията за президент, депутати и кметове.

Дневник