Държавите по света не трябва да отпускат карантинните и здравни мерки срещу COVID-19, преди да са постигнали пет основни критерия, а много от страните дори не са близо до тяхното изпълнение. Това сочи анализ, публикуван в престижното медицинско издание „Лансет“, съобщава Си Ен Ен. Предпоставките да се мине към по-леки мерки са:

- добро познаване на картината на инфекцията в страната

- активно участие на обществото

 - адекватен капацитет на общественото здравеопазване 

 - адекватен капацитет на здравната система въобще

- граничен контрол.

Авторите на анализа са разгледали девет страни и територии с добър икономически статус, които са започнали да отпускат мерките срещу разпространението на новия коронавирус. Това са Хонконг, Япония, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея, Германия, Норвегия, Испания и Великобритания. Данните сочат, че много от тях не са спазили петте изисквания, които ще предотвратят появата на повторна вълна от инфекции, като това може да се види в Испания, Великобритания и Германия.

"Доказателствата са ясни. Аксиоматично е, че ако имаме повишаване на броя на случаите, страните са отпуснали мерките твърде рано", обяснява един от авторите на анализа Мартин Макийн, професор по европейско публично здравеопазване в Лондоското училище по хигиена и тропическа медицина.

Анализът сочи още, че е нужна ефективна система за откриване, тестване, проследяване, изолиране и подпомагане на болните, за да може дадената страна да разхлаби ефективно мерките. По този показател най-зле се справя Великобритания.

"Всъщност никоя страна не се справя идеално....Англия го прави особено зле. Испания и Франция не се представят кой знае колко добре също", добавя Макийн.

Проучването сочи, че страни като Сингапур, Норвегия, Испания и отчасти Великобритания разчитат на експертни съвети кои мерки да бъдат разхлабвани. В същото време липсват критерии за разхлабването им, които да са базирани на премерен риск.

Други държави като Япония, Германия, Южна Корея и отчасти Великобритания вдигат или връщат обратното мерките срещу COVID-19 на базата на местно разпространение. В Германия например действа механизъм, според който по-строгите мерки се връщат обратно, ако в даден регион на страната има повече от 50 нови случая дневно на 100 хил. души население в продължение на седем дни.

Общественото доверие е от изключителна важност. За да може една страна успешно да премахне по-строгите мерки, е добре хората да бъдат ангажирани и да искат да се пазят сами.

Това се постига с постоянни и достоверни препоръки от страна на властите. Авторите на проучването посочват, че с настъпващата втора вълна в части от света все още не е прекалено късно да се въведат тези мерки. За да се избегна втора пълна карантина отделните държави трябва да имат ясен и прозрачен план за действие. Те трябва да имат адекватна система за тестване, проследяване и изолиране на болните. Гражданите трябва да бъдат директно ангажирани във взимането на решения

Клуб Z