Черните кутии на катастрофиралия украински военен самолет са открити сред останките, съобщи БНТ.

26 души загинаха при инцидента край Харков. Повечето жертви са кадети от местния Военен университет. Единственият оцелял е бил в самолета, а не е скачал от него, както беше съобщено по-рано.

Основната версия за трагедията е техническа неизправност, след като вчера извършил 6 тренировъчни полета. Според диспечерите Малко преди катастрофата командирът на екипажа подал сигнал за проблем с левия двигател, но уверил, че ще приземи машината с другия. При захода самолетът лумнал в пламъци. 

"Пилотът е много опитен. Той е познавал това летище много добре. Можел е да кацне дори със затворени очи", заяви Антон Герешенко, зам.-министър на вътрешните работи. 

На мястото на катастрофата беше и президентът на Украйна Володомир Зеленски, който обяви национален траур.

"Съставена е разследваща комисия от пилоти, служители на Военното и вътрешното министерство, прокуратура и държавното бюро за разследване", заяви той.

Двама от кадетите успели да се спасят, макар и с тежки изгаряния. По-късно единият от тях почина от раните си.

"Пътувахме, когато самолетът падна пред нас. От него излезе мъж в пламъци. С хората от друга кола взехме пожарогасителите и се опитахме да му помогне. Тогава от самолета излезе още един мъж. Главата му беше наранена", разказа местният жител Ярослав, очевидец на катастрофата.

Телата на жертвите са напълно обгорели, което ще забави разпознаването им. Близки цял ден поставяха цветя на мястото на трагедията.

Дир.бг