Дългогодишният лидер и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, бившият председател на парламента Георги Пирински, бившият зам.-председател на БСП Димитър Дъбов, кандидатите за лидер Валери Жаблянов и Красимир Янков, бившите депутати Атанас Мерджанов и Ангел Найденов, бившият организационен секретар Катя Николова - тези ключови лица на БСП не са част от новото широко ръководство на БСП при преброени 98% от бюлетините в БСП, научи "Дневник". Това бе потвърдено и след обявяването на окончателните резултати по-късно.

Новият Национален съвет на БСП бе избран от 50-ия конгрес при таен вот в НДК. От резултатите се вижда, че ключови критици на Корнелия Нинова не влизат в съвета. Основният й опонент за поста Кирил Добрев обаче е избран с подкрепа на 361 от 902 гласували. В съвета влиза и Георги Гергов, който е делегиран представител от Пловдив.

Един от бившите лидери на БСП - Михаил Миков, си направи отвод снощи и отказа да бъде избиран за член на Националния съвет. Мотивите му - че отношенията в партията достигнали до точка на напрежение и дори - омраза; че целта на Нинова е да овладее съвета, но консолидация в партията няма и др.

Корнелия Нинова влиза по право, а с най-много гласове е избран депутатът Крум Зарков, който е единствен с подкрепата на повече от половината гласували - 452. Следващи по подкрепа са Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов и Кристиан Вигенин.

Защо е важно

Три към едно в полза на Корнелия Нинова срещу опозицията й. Такова според социалисти е разпределението на силите в новото широко ръководство на БСП - Националния съвет, който бе избран от 50-ия конгрес в НДК.

По партиен устав Националният съвет е органът, който взема решенията в БСП. От него по предложение на лидера се избира и тясно ръководство на партията - Изпълнително бюро, в т.ч. и зам.-председатели.

В последните две години пленумите на "Позитано" 20 често бяха напрегнати - Корнелия Нинова едва успяваше да прокарва предложенията си в стария Национален съвет, а напоследък бе и бламирана. Една част от участващите в заседанията - около 50 души, бяха явна опозиция на лидера, друга част - зависещи от апаратните игри на първо дясната й ръка, а после основен опонент - Кирил Добрев, а трета - просто отсъстваха.

Едно от ключовите лица на БСП - бившият лидер на столичната организация Румен Овчаров, призова днес макар и да е трудно, да се заровят дълбоките синори в партията и да се работи за общите интереси, а не за лични амбиции.

Таен вот на тъмно

Гласуването снощи започна около 23.00 часа и продължи малко след полунощ. Всички 976 делегати на конгреса на БСП имаха право да избират 140 от общо 185 членове на Националния съвет. Гласуването бе от две листи - младежка с 114 кандидати, които се състезаваха за 31 места, и голяма - 693 кандидати за 113 места. Останалите членове са делегирани представители на областните структури, а лидерите на младежкото обединение, жените и ветераните влизат по право.

Броенето по непотвърдена информация е започнало през нощта и продължи до 11.30 часа днес, заради което началото на конгреса закъсня с повече от час. Оказа се, че има един гаф - името на Георги Тодоров от Бургас, който бе кандидат за лидер, но се отказа, е присъствало три пъти.

Дневник