Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще трябва да почака по пътя към подобряване на рекорда по брой победи на легендарния Михаел Шумахер. След наказание британецът завърши трети в Гран при на Русия, като съотборникът му Валтери Ботас се възползва от възможността и триумфира в надпреварата.

Успехът е втори за сезона и общо девети в кариерата на 31-годишния финландец. Втори остана пилотът на "Ред бул" Макс Верстапен.

Всичко тръгна по план за Хамилтън със спечелването на квалификацията в събота. Световният шампион обаче получи две наказания от по пет секунди заради нерегламентирани тренировъчни стартове в началото на подготвителната обиколка.

Британецът трябваше да изтърпи наказанието в бокса при единството си влизане за смяна на гуми. Хамилтън излезе с голямо изоставане спрямо водачите и до края не успя да се приближи достатъчно до Ботас и Верстапен.

От своя страна, Ботас поведе колоната и не изпусна водачеството.

Десетката допълниха Серхио Перес ("Рейсинг пойнт"), Даниел Рикардо ("Рено"), Шарл Льоклер ("Ферари"), Естебан Окон ("Рено"), Даниил Квят ("Алфа Таури"), Пиер Гасли ("Алфа Таури") и Александър Албон ("Ред бул").


Дневник