Възстановяване на демокрацията и доверието в институциите, възстановяване на нормалните икономически отношения, защита на конституционния ред, провеждане на честни и свободни избори, ефективна система за контрол на главния прокурор, механизъм за отстраняване на главния прокурор, застраховка срещу безработица, пенсионна реформа, справедлива прогресивна данъчна система и семейно подоходно облагане - това са част от приоритетите на БСП в политическата декларация "Промяна за България", която конгресът прие днес. Очаква се тя да стане основа за предизборната платформа на социалистите.

"БСП е естествен носител и авангард на промяната, само БСП може да гарантира демократична и социална промяна", се посочва в документа. В него социалистите се обявяват срещу модела на мафиотско-мутренската държава, чрез който управлява Бойко Борисов.

Главна задача за новото широко ръководство на БСП - Националния съвет, е изготвяне на планове как да се мобилизира широка обществена енергия за реализация на прогресивни политики.

"Повече държава в икономиката"

За пореден път БСП иска държавата да играе по-голяма роля в икономиката. Според социалистите повече колективни действия изискват области като икономиката на иновациите, промяната в околната среда, която страда от развитието на икономиката.

БСП предлага да бъде изработен план за действие в кризата, като бъдат подкрепени най-нуждаещите се граждани и малкия и средния бизнес. Левицата иска още здравна реформа и сериозно преразглеждане на втория стълб на пенсионно осигуряване.

Социалистите смятат да се борят с демографската катастрофа чрез семейно подоходно облагане, за което не дават подробности. През последните години БСП е предлагала прогресивно подоходно облагане, необлагаем минимум, връщане на данъци на работещи родители и др.

"Пътят е единение"

Според социалистите пътят за промяна в страната е единение на БСП, на левите, центристките, патриотичните и екологичните формации, както и на огромна гражданска енергия. За да стане това обаче, БСП трябва да преодолее вътрешните си разделения и да започне да играе роля на носител на промяната.

В документа се посочва, че да бъдеш социалист е трудно и скоро това няма да се промени. Според актива на БСП обаче победата е възможна, ако всички се въоръжат с търпение.

Накрая социалистите се обявяват за радикална социална трансформация и цитират Карл Маркс, че ако сме избрали такава позиция в живота, при която да работим за човечеството, нашето щастие ще принадлежи на милиони.

БСП реши, че ще прави партиен референдум за нова програма на партията. Срок за провеждането му обаче не се поставя, макар и в събота да се предлагаше той да е до края на 2022 г.

Дневник