Малко повече от месец преди президентските избори в САЩ Доналд Тръмп има нов проблем, който се прибавя към коронакризата, безработицата, Китай и расовите вълнения - данъчен скандал.

Според публикация в "Ню Йорк таймс" президентът републиканец и магнат в недвижимите имоти е платил по $750 данъци в годината на избирането си (2016) и през последвалата я първа година на президентството си. Тръмп, разбира се, окачестви разкритието като фалшива новина.

Тръмп яростно пази от публичност данъчното си досие и е единственият президент в модерните времена, който не го е обявил, отбелязва днес Асошиейтед прес. Според цитираната публикация той не платил никакви федерални подоходни данъци в 10 oт изминалите 15 години.

АП отбелязва, че половината американци не плащат данъци, защото доходите им са под облагаемия минимум, но според данните на приходната служба средният подател на данъчна декларация е платил $12 200 през 2017 г., т.е. 16 пъти повече от президента.

"Ню Йорк таймс" се позовава на дънчи деклараци за последните 20 години, до които е получил достъп. Според една от тях през 2018 г. Тръмп е обявил за същата година загуби $47,4 милиона, докато задължителната финансова информация, която компанията му е обявила, показва нетен финансов резултат, върху който се дължат данъци от $434,9 милиона.

В неделя Тръмп отхвърли публикацията като "измислица" и заяви, че е плащал данъци, но не даде подробности. Той обеща и цялата информация около данъците му да бъде разкрита, но не каза кога. АП припомня, че такова обещание той даде и през 2016 г., но не го изпълни.

Клуб Z