Германският канцлер Ангела Меркел е посетила руския опозиционер Алексей Навални в берлинската болница "Шарите" този месец.

Това потвърди в "Туитър" самият Навални, който бе лекуван там, след като през август прилошаването му в самолет в Русия стана причина да бъде поставен в изкуствена кома и окаран в болница в Омск, а оттам - транспортиран в Берлин.

Навални пише в "Туитър по темата малко след като сп. "Шпигел", като се позова на собствени източници, съобщи, че Меркел е посетила "тайно" руския опозиционер в берлинската клиника преди изписването му на 22 септември.

"При пълна секретност" е изразът, използван от Шпигел. Медията отбелязва, че визитата е знак за решимостта на канцлера да не приключва тихомълком "случая Навални", а първо да изясни всички обстоятелства. За Берлин, както и за редица европейски столици, Навални е отровен с нервопаралитично вещество от групата "Новичок". Москва отрича както да е замесена, така и да има доказателства, че е извършено такова престъпление.

"Имаше среща, но не си струва да бъде наричана "тайна". По-скоро частно посещение и разговор със семейството," написа Навални. "Много съм признателен на канцлера Меркел за това, че ме посети в болницата." Той не уточнява датата на срещата.

Дневник