Шуменският Комплексен онкологичен център /КОЦ/ ще закупи нов линеен ускорител за 5 млн. лв. и модерен мамограф за 700 хил. лв. За целта ще се тегли кредит банков кредит. Размерът му не е уточнен, тъй като лечебното заведение е открило дарителска сметка с призив към граждани и фирми да помогнат със средства. 

Това обяви на пресконференция днес управителят на КОЦ-а д-р Свилен Арнаудов. 

Сега действащите два линейни ускорителя са натоварени на 100% и не смогват да поемат всички пациенти. "За около 30 души дневно нямаме налично апаратно време за линейните ускорители, а и имаме пациенти за трети апарат. Ако някой от двата излезе от строя, оставаме само на един и мисля, че моментът е назрял за една такава стъпка по купуване на нов ускорител", каза началникът на Отделението на лъчетерапия доц. Румен Габровски.   

Д-р Арнаудов обясни, че Онкоцентърът е получил много добра ценова оферта от производителя на апаратурата, който е поел ангажимент при покупката на третия ускорител да направи безплатно софтуерни ъпдейти на старите два, като така биха се спестили 1,2 млн. лв.  

"Въпреки това 5 млн. лв. е много сериозна сума и ако има желаещи, нека помогнат, защото тази сума е огромна за нас, която ни натоварва изключително много. Имиджът на лечебното заведение е добър, но ние трябва да надграждаме", каза д-р Арнаудов. 

Той добави, че лечебното заведение има да получава от Здравната каза забавени с години суми за надлимитна дейност в размер на няколкостотин хиляди лева. По едно от делата вече има решение на Върховния съд, но парите не са преведени. 

През последните години се наблюдава рязко нарастване на  заболеваемостта от онкологични заболявания. В Онкоцентъра в Шумен през 2019-та новодиспансеризираните пациенти са били 1599, което е близо 7% повече в сравнение с 2018-та, когато са 1493. 

ШУМ.БГ