Арменският парламент обвини Турция, че дестабилизира региона, като се намесва в кризата с Нагорни Карабах на страната на Азербайджан, съобщи "Ройтерс".

Във втория ден на сблъсъци с разнопосочни данни за ставащото в едностранно обявилия независимост и населен предимно от етнически арменци анклав в Азербайджан арменският посланик в Русия обвини Турция и че е изпратила около 4000 сирийски бойци в Азербайджан, за да се сражават срещу Армения.

Освен това дронове и самолети са изпратени заедно с турски военни експерти в района, се казва в отделно съобщение на външното министерство в Ереван.

Азербайджан отрече разпространяваната от РИА "Новости" информация, че в Нагорни Карабах вече се сражават сирийци. Турция открито подкрепя близкия си съюзник Азербайджан, а Русия се смята за по-близка до Армения. От вчера Ереван обвинява Анкара, че изпраща оръжия в Нагорни Карабах и само захранва конфликта.

Пропагандна война или нещо повече

Неаргументираните обвинения са част от стратегиите и на Армения, и на Азербайджан в хода на "замръзналия" от 1994 г. и периодично припламващ конфликт.

От снощи те си разменят твърдения за стотици убити от противниковата страна, които не могат да получат независимо потвърждение - Би Би Си говореше по същото време за едва десетки потвърдени загинали в престрелките.

Ако обаче информацията се потвърди, това би бил още един случай, в който Турция изпраща сирийски наемници, оттеглили се (или незаети в момента) в Северна Сирия, където допреди години се сражаваха на страната на противниците на президента Башар ал Асад или срещу кюрдски организации.

За действията им в Либия писаха водещи световни издания. В Либия Турция обърна хода на войната в полза на признатото от ООН правителство в Триполи, макар това да се свързва по-скоро с изпратена техника като безпилотни самолети, военни и съветници.

Дневник