Учени са разработили "мъничка вятърна турбина", която може да извлича енергията от лек бриз или движението на въздуха около ръцете на пешеходец по време на разходка.

Основният принцип в разработката е, че енергията, произвеждана от контакта и разделянето на два материала, може да бъде съхранявана за употреба.

Учените в Китай се надяват, че устройството може да бъде устойчив и ефективен начин за произвеждана на евтина енергия. Веднъж поставена върху люлеещата се ръка на пешеходец, въздушният поток е достатъчен, за да може турбината да генерира електричество, казват изследователите.

"Нашата цел е да разрешим проблемите, които традиционните вятърни турбини не могат да решат", казва в изявление водещият автор на статията, публикувана в списание Cell Reports Physical Science, Я Янг от Института за наноенергия и наносистеми в Пекин. "За разлика от вятърните турбини, които използват намотки и магнити, където разходите са фиксирани, ние можем да избираме много евтини, ежедневни материали за нашето устройство."

Устройството се състои от две пластмасови ленти в тръба, които се движат заедно в присъствието на въздушен поток. Лек вятър от 1.6 м/с е достатъчен за захранване на устройството, но то се представя най-добре при скорост, която гарантира, че двете пластмасови ленти трептят в синхрон, когато скоростта на вятъра е между 4 и 8 м/с, казват изследователите.

Устройството изглежда като прост, надежден метод за генериране на малко количество енергия, която след това може да бъде използвана по различни начини, като захранване на дистанционни сензори, охранителни камери или дори малки метеорологични станции. То определено няма да замени големите турбини, но е поредното в серията нови технологии, използвани за генерирането на енергия, особено за места, където достъпът до електричество е затруднен.

За момента не са провеждани експерименти как малките турбини издържат на умора на материалите или на атмосферни условия като силен вятър, дъжд, прах, които често са проблем за конвенционалните вятърни турбини.

Учените се надяват да ги комбинират с малки електронни устройства като телефони, за да осигурят устойчива електрическа енергия и в крайна сметка да направят устройството конкурентно с традиционните вятърни турбини, където мощността е силно зависима от високите скорости на вятъра.

Дневник