Ръководствата на „Българския ВиК холдинг“ ЕАД и електроразпределителното дружество постигнаха снощи споразумение за изчистване на задълженията на ВиК-Шумен и ВиК-Добрич до 9 октомври, съобщи на сайта си Министерството на Регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. 

Съгласно обявения вчера график, Енергото трябваше днес да спре за 2 часа тока на помпите, подаващи вода за селата Черенча, Бяла река, Мараш, Хитрино и Висока поляна.  
"Няма опасност жителите на областите Добрич и Шумен да останат без вода, тъй като дълговете на двете ВиК дружества към „Енерго – Про Варна“ ЕАД ще бъдат погасени", се казва още в него. 

Електроразпределителното дружество е поело ангажимент през този период да не въвежда в изпълнение графика за преустановяване на електрозахранването на двете ВиК. До 9-ти октомври Холдингът ще сключи с тях договори за отпускане на кредит за разплащане на сметките за ток. 

От МРРБ припомнят, че „Български ВиК холдинг“ ЕАД беше създаден с решение на правителството през януари 2020-та, като една от основните му задачи е да подпомага ВиК дружествата в тежко финансово състояние. 

ШУМ.БГ