"Байерн" (Мюнхен) доказа, че е властелинът на 2020 г. след триумф в мача за суперкупата на Германия. Баварците надвиха с 3:2 големия си съперник "Борусия" (Дортмунд) и заслужиха пети трофей за годината.

"Байерн" спечели суперкупата за осми път. Успехът дойде трудно, като тимът на Ханс-Дитер Флик позволи да бъде изравнен, след като беше повел с 2:0, а впоследствие страхотна намеса на вратаря Мануел Нойер предотврати обрата.

Головете за "Байерн" бяха дело на Корентен Толисо, Томас Мюлер и Йошуа Кимих, докато за "Борусия" се разписаха Юлиан Бранд и Ерлинг Холанд.

Участието в световното клубно първенство е следващата възможност за "Байерн" да спечели трофей. То обаче се очаква да се проведе догодина, тъй като шампионите на останалите континенти все още не са определени след забавяне заради пандемията.

Тимът на Люсиен Фавър започна нахъсано, но "Байерн" бързо овладя контрола. В 18-ата минута бърза контраатака на баварците завърши с гол на Толисо, който трябваше да прави добавка, след като ударът му беше спасен от Марвин Хиц.

Вратарят на "Борусия" нямаше как да се намеси в 32-ата минута, когато Мюлер засече с глава центриране на Алфонсо Дейвис. Германецът се възползва от по-високия си ръст спрямо Феликс Паслак и насочи топката в долния ляв ъгъл на Хиц.

Седем минути по-късно "Борусия" се върна в мача, след като играчите на Фавър се възползваха от грешка в изнасянето на топката на "Байерн". Крайният бранител на баварците Бенжамен Павар даде спорен пас към центъра, жълто-черните отнеха, а Бранд преодоля Нойер със силен удар.

"Борусия" пренесе добрата си игра в началото на втората част и заигра вдъхновено. Тома Мюние имаше отлична възможност, но стреля над вратата.

Впоследствие дойдоха силните минути на Холанд. Нападателят завърши по отличен начин бърза комбинация. По-късно 20-годишният норвежец излезе срещу Нойер, но вратарят направи страхотно спасяване.

И двата отбора търсеха нов гол, като "Борусия" беше по-близо до това. Многото смени обаче разбиха ритъма на игра.

"Байерн" изчака своя момент, който дойде в 82-ата минута. Кимих отне топката от Томас Дилейни, напредна и подаде към Роберт Левандовски. Полският нападател върна към германския национал, който влезе в наказателното поле и шутира. Хиц спаси, но падналият Кимих извади късмет, след като топката се удари в петата му и влезе във вратата.

Дневник