Паметник на магьосника Хари Потър от книгите на британската писателка Дж. К. Роулинг се появи в сряда на площад „Лестър“ в централната част на Лондон. Потър, пресъздаден във филма от актьора Даниел Радклиф, е изобразен да лети на метла, съобщава ТАСС.

Бронзовият Хари Потър се присъедини към осем други статуи на популярни филмови герои. Наблизо можете да се снимате с Мери Попинс, мечката Падингтън, господин Бийн и Батман. Много от тях за пръв път бяха видяни на големия екран от британските зрители именно на площад „Лестър“, където се намират две популярни кина . В едно от тях, през есента на 2001 г., се състоя премиерата на първия от филмите за Потър – „Хари Потър и философския камък“.

Статуята изобразява 11-годишния Потър, изигран от Радклиф във филма. Магьосникът е облечен в екип за куидич и седи на верния „Нимбус“ 2000. Статуята създава впечатление, че се носи във въздуха, тъй като металната колона, която е единствената й опорна точка, е скрита от зелен храст, над който „лети“ Потър.

Седем романа за Хари Потър, публикувани от 1997 до 2007 г., донесоха на Роулинг световна слава. Общият тираж на книги, публикувани на повече от 80 езика, надхвърля 500 милиона копия. По тези произведения са заснети осем блокбъстъри.

Редовно се публикуват нови книги от британската писателка, но те вече не са предназначени за деца. През 2011 г. излезе романът на Роулинг „Случайната ваканция“, който може да бъде отнесен към жанра на политическата и социална сатира, а през 2013 г. – детективът „Зов на кукувицата“, който писателката реши да пусне под псевдоним. Към днешна дата има пет написани от Роулинг детективски романа за частния детектив Корморан Страйк, но за автор на корицата е посочен измисления британски писател Робърт Галбрайт./ БГНЕС