В Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” редят изложба картини и пластики на живописеца, майстора на акварела и малката пластика Румен Михайлов. Тя ще бъде открита на 5 октомври от 17.30 часа.

Организатори на изложбата под наслов „Спомен за приятеля Румен Михайлов” са Ротари клуб и РБ „Стилиян Чилингиров”, а експонатите за нея са подбрани от частни колекции.

Десетки самостоятелни изложби в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и родния Шумен, както и в чужбина – в Марсилия, в галерия „Papyri” в Берлин, в зала „Сорос” в Бишкек (Киргизия), в Чикаго, в Холандия, Люксембург и др., са само част от творческата биография на Румен Михайлов

Немалко са участията  му и в колективни изложби - Прага, Париж, Лондон, Братислава и Виена. Негови творби са притежание на частни и държавни колекции в страната и чужбина, включително на папската колекция във Ватикана.

Признание за таланта на Румен Михайлов са званието Почетен гражданин на Шумен и Наградата на Шумен за изобразително изкуство, с която е удостояван три пъти – последно през 2018-та за Паметника на приятелството и признателността на шуменските арменци към България и българския народ. Най-голямото признание за твореца обаче е живата памет за него. Сега, една година след кончината на художника, изложбата „Спомен за приятеля Румен Михайлов” е свидетелство за тази памет.

ШУМ.БГ