Софийска градска прокуратура е приключила разследването срещу шофьора Кристиан Николов, който е обвинен, че умишлено е предизвикал тежката катастрофа, при която на Великден загина журналистът Милен Цветков.

От държавното обвинение съобщават, че са готови заключенията на всички назначени до момента експертизи и въз основа на установеното в тях днес е прецизирана квалификацията на престъплението, в което е обвинен 22-годишният Николов.

Разследващите са установили, че около 18 ч. на 19 април на ул. "Хенрик Ибсен", преди кръстовището с бул. "Черни връх", при управление на лек автомобил "Ауди" Q7, обвиняемият Николов е нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което предизвикал пътнотранспортно произшествие и умишлено причинил смъртта на друг участник в движението. Установено е също така, че Милен Цветков е чакал на светофара, спрял на пътното платно със "Субару Форестер".

От обвинението посочват, че случаят е особено тежък, тъй като Николов е управлявал джипа след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, марихуана и кокаин). Освен това шофирал със значително по-висока от разрешената в участъка скорост - около 99 км/ч.

Потвърдено е и че приближавайки кръстовището на червен светофар Николов не е опитал да намали скоростта или да спре. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището е имало още много хора - както шофьори, така и пешеходци.

За това престъпление при умишлено причиняване на смърт законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 г., а в особено тежки случаи - от 15 г. до 20 г. или доживотен затвор. Предстои Софийска градска прокуратура да предяви материалите по делото на пострадалите, както и на обвиняемия и неговата защита, а след това обвинителният акт да бъде внесен в съда.

Кристиан Николов е в ареста с най-тежката мярка за неотклонение от април, когато Софийският градски съд му наложи постоянно задържане под стража. Тежкият инцидент стана повод от ГЕРБ да поискат законодателни промени, с които да бъдат увеличени наказанията за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Подобен призив отправи и главният прокурор Иван Гешев.

Дневник