Гърция и Турция се споразумяха за създаването на механизъм за избягване на инциденти по море и въздух в Източно Средиземно море. Този механизъм цели да допринесе за уреждането на разногласията между двете държави членки на НАТО, съобщи в комюнике алиансът, предаде Франс прес.

"Приветствам установяването на военния механизъм за избягване на конфликти, постигнат чрез конструктивен ангажимент от страна на Гърция и Турция", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Този механизъм бе създаден след серия от срещи между военни представители на Гърция и Турция и е предназначен за намаляване на риска от военни инциденти или нещастни случаи. Той предвижда и създаването на гореща линия между двете страни, която ще се използва за уреждане на конфликти по море и въздух, се казва в документа, предаде ТАСС.

Германия е начело на дипломатическите усилия за по-широк диалог. Лидерите на ЕС ще обсъдят днес и утре в Брюксел как да бъде избегната ескалация на напрежението заради проучванията на находища на петрол и газ в Източно Средиземно море - основна причина за търканията между Атина и Анкара.

Преди началото на срещата гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в Брюксел, че действията на Турция в Източното Средиземноморие "не могат повече да бъдат толерирани".

"Време е Европа да проведе смел и откровен разговор за това какъв вид отношения иска да поддържа с Турция", подчерта Мицотакис пред журналисти.

"Едно нещо е сигурно: турските провокации, независимо дали се изразяват с едностранни действия или неподходяща реторика, не могат повече да бъдат толерирани", заяви гръцкият премиер.

"Това е не само защото поведението на Турция нарушава суверенните права на две страни членки на ЕС, а именно Гърция и Кипър, а защото това поведение на Турция засяга ключови европейски геополитически интереси в Средиземно море", добави Мицотакис.

Дир.бг