Доставчикът на задвижващи системи във Формула 1 "Хонда" обяви, че напуска шампионата след края на 2021 г. Японската компания, която се завърна във Формула 1 през 2015 г. и вложи големи средства, насочва ресурсите си към други области и ще инвестира повече в производство на собствените си автомобили.

В официално съобщение компанията обяви, че причината за напускането е "трансформацията на автомобилния бизнес и все по-голямото отдалечаване от двигателите с вътрешно горене".

"Хонда" се насочва към нулеви вредни емисии и въглероден отпечатък до 2050 г. и акцент за концерна е производство на горивни клетки и батерии.

В момента "Хонда" доставя двигатели на "Ред бул" и "Алфа таури" (бивш "Торо росо", втори отбор на концерна "Ред бул", бел. ред.). Напускането на японската компания ще остави Формула 1 с едва три производителя на задвижващи системи - "Мерцедес", "Ферари" и "Рено".

"Хонда" се завърна във Формула 1 през 2015 г., подписвайки договор с "Макларън". Тогава японската компания се надяваше да поднови легендарното си партньорство с британския тим, белязало доминация в края на 80-те и началото на 90-те години. В крайна сметка след три неуспешни сезона двете страни се разделиха, а "Хонда" подписа с "Торо росо".

От 2019 г. двигателите на японската компания ползва "Ред бул", а тимът взе три победи още през първия сезон - Австрия, Германия и Бразилия чрез Макс Верстапен. През сезон 2020 "Хонда" взе още два успеха - във втория старт на "Силвърстоун" с Верстапен и на "Монца" с Пиер Гасли от "Алфа таури". Така "Хонда" е единствения доставчик на двигатели в турбо-хибридната ера, печелил с повече от един отбор.

Все още не е ясно към кой доставчик на двигатели ще се обърне "Ред бул" след края на сезон 2021. "Мерцедес" доставя задвижващи системи на заводския си отбор, "Уилямс" и "Рейсинг пойнт", който от следващия сезон ще се казва "Астън Мартин". Догодина с двигатели на компанията ще бъдат и болидите на "Макларън".

"Ферари" има заводски тим, а освен това доставя двигатели на "Алфа Ромео" и "Хаас". Отношенията между "Ред бул" и "Рено" са обтегнати след взаимни критики от двете страни през 2018 г.

Дневник